Среща на светове и култури в Дъждовница

За участие в 12-тото издание на международната резидентна програма за артисти „Арт хоризонти“ на Арт движение КРЪГ, която се провежда всеки август/септември в Дъждовница от 2006 г. насам, тази година са поканени художници и куратори от галерията за съвременно изкуство „ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ от Чикаго. След няколко месеца подготовка на партньорството, представителки на една от най-старите галерии в САЩ ще гостуват в зоните за изкуства в Дъждовница и Кърджали. В международната резидентна програма на Кръг досега са взели участие повече от 900 творци от общо 36 страни от Европа, САЩ, Израел, Япония, Филипините, Корея и Камерун. В общите творчески експерименти, чрез мобилността на автори от различни точки на света и с активната подкрепа на местната общност, тук трайно се разширява идеята за „място“, „време“ и „граници“, възникват нови общи каузи в името на развитието на света чрез изкуствата и нови хоризонти за творчески експеримент.

„ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ е неразделна част от съвременната арт сцена в Чикаго и е една от най-старите галерии в страната. Възниква като сцена на феминистки каузи през 1973 г. по време на женските движения в САЩ през 70-те години на миналия век и като алтернатива на традиционните галерии. Днес тя е утвърдено и международно признато арт пространство за професионалисти и дебютиращи артисти, работещи в различен стил, с различни техники, въз основа на различен тип търсения, „без дискриминация спрямо пол, раса, възраст, класа, етнос, сексуална, духовна или политическа ориентация“.

Сред гостуващите артисти от „ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ - Шери Рейф Назали, Рути Модлин, Синтия Вейкунас, Лора Клауд, Ралица Владимиров е и художничката Кина Бъговска, мост между творците от България и САЩ, родена в Момчилград, която живее в Чикаго от 2000 г., преподава в Трайтън колеж и е член на организацията от 2003 г. Носителка е на различни награди от САЩ и България, нейни изложби са показвани в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Париж, а нейни работи са притежание на много музеи и частни колекции.

Повечето от тазгодишните участнички в програмата „Арт хоризонти“ имат не само богата творческа биография, но и дълъг опит в обучението на студенти и млади творци, както и в подкрепата на различни граждански каузи. Ето защо от 1 до 7 септември се предвиждат уъркшопи, презентация на ленд арт техники, дискусии за съдбата на жените в изкуството, две изложби в Арт галерия Кръг и една в Керимовата къща заедно с групата на художниците от Кърджали, арт експедиции и др. Между гостуващите творци е и художничката от Япония Чиеко Юки, която по статут е представител на чикагската „ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ в Ямагата, Япония от 2001 г. Участничките в програмата „Арт хоризонти“ ще бъдат гости и в тазгодишния празник на терлика в Дъждовница на 3 септември /неделя/. Специален гост на събитието ще бъде и проф. д-р Петя Бъговска от Националната музикална академия, която заедно със своите солови изпълнения и импровизации ще допринесе за артистичната атмосфера и още по-пълноценно интегриране на местната празнична култура с високите музикални стандарти.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини