Московски готов да започне източване на мазута от резервоарите на "Мопанг"

Oще днес започва разполагането на нужните кораби и екипировка за източване на мазута от резервоарите на потъналия преди близо век кораб край Созопол, каза днес след заседанието на правителството министърът на транспорта Ивайло Московски. Според него събирането на течната фракция от резервоарите ще е сравнително лесно.

Проблем ще е изсмукването на частта от горивото, която е консистенцията на глина или желе по дъното на резервоарите, но за решаването му тепърва специалистите ще се произнесат, уточни Московски. Разчетът предвижда повече от 50 дни работа по източването. За решаване на проблема правителството ще отпусне на "Морска администрация" 2.4 млн. лева, които ще бъдат възстановени от Фонда за бедствия и аварии.

Разчетите за стойността на операцията и нейната продължителност са направени, при положение че в резервоарите има 650 тона мазут, колкото е максималният капацитет на резервоарите. Ако горивото е по-малко, работата може да бъде свършена по-бързо и по-евтино.

Министърът посочи, че няма мазутни петна в морето в района, а само тънък филм, като предстои нови ограждения да спрат разпространението му. Московски каза, че заради вълните е имало разкъсани съоръжения, но те ще бъдат възстановени.

В същото време туристи и рибари сигнализираха, цитирани от bTV, че през почивните дни на юг от Созопол до плаж "Корал" са се появили нови петна мазут.

Замърсяването идва от американският кораб "Мопанг", който е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век. През 1921 г. той попада на останала в морето мина от Първата световна война в района на остров Свети Иван край Созопол и потъва бързо.

Останките на кораба се намират на дълбочина около 35 метра. От повече от 15 години от резервоарите му излиза мазут, но в малки количества, до средата на август, когато се забелязват сериозни течове. Оттогава се търсят варианти за източване на горивото.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини