7 типа детско поведение, които не бива да бъдат пренебрегвани

Понякога децата "опъват" нервите на своите родители - и това е напълно нормално. Но ако някои ситуации се повтарят прекалено често, майките и бащите трябва да обърнат внимание на поведението на малчуганите, за да предотвратят възможни проблеми. Експертите обясняват за какво трябва да внимават и да се притесняват бъдещите родители.

Това са 7 типа детско поведение, които не бива да бъдат пренебрегвани. В някои случаи дори е необходима намеса на психолог

Как да разберете кога трябва да се намесите
Следните отличителни белези показват, че проблемът не може да се реши от само себе си:

- Поведението на детето ви притеснява близо месец или повече.
- Не може да контролирате ситуацията.
- Хората около вас страдат от поведението на вашето дете.
- Поведението на детето се променя рязко, без видима причина. Например, ако малчуганът стане резервиран и груб към своите приятели, е време да поговорите с него.
- Вашето дете започва да се сблъсква с проблеми в училище: влошаване на оценки, възникване на конфликти, бягане от часове и други.
- Възникват проблеми със съня, хигиената и храненето.

Освен това има и други отличителни белези, на които трябва да обърнете внимание.

1. Невъзможност да прощава
Децата трябва да знаят как да се измъкнат от конфликтна ситуация. Родителите обикновено ги учат да отвръщат на удара, но в повечето случи е по-добре да оставите негативните емоции да си отидат. Ако детето винаги търси отмъщение - това е лош знак.

Какво да правите: Уверете се, че малчуганът разбира какво е прошка. Бъдете пример за него. Научете го да анализира собствените си чувства, както и тези на останалите хора, за да разбере причината за конфликта. Обяснете му как да се измъкне от неприятна ситуация.

2. Безотговорност
"В детството, моят по-голям брат винаги прехвърляше вината върху мен и казваше, че децата, които се оплакват, отиват в дом за сираци. Веднъж спомена, че съм паднал и счупил телевизора. Но това се случи, когато родителите ми ме взеха от болницата. Бях свикнал да ме обвиняват, така че се съгласих. Общо взето, той беше наказван за всичко." Сега, нека си представим, че това е възрастен човек, който винаги прехвърля вината на своите колеги в работа.

Какво да правите: Научете детето на отговорност като разширявате бавно границите. Обсъдете проблемите и причините за неговото лошо поведение заедно.

3. Прекомерен инат
Хубаво е човек да защитава своите възгледи, ако е в състояние да прави компромиси. Родителите трябва да помагат на своите деца да развиват това умение още в детството, тъй като става все по-трудно за възприемане в по-късен етап.

Какво да правите: Разберете какво изпитва детето и открийте причината за неговата упоритост. Научете го да осъзнава своите чувства и мотиви, както и тези на останалите. Позволете му да разбере какво иска и какво трябва да направи. Спрете да молите, да аргументирате, да подкупвате, да обвинявате и т.н. Бъдете спокойни и открити, но не забравяйте да правите компромис като казвате неща като "Може да ядеш бонбони, след като приключиш със супата" вместо "Тази торта ще убие апетита ти".

4. Манипулация
Понякога децата манипулират своите родители и роднини, за да получат това, което искат. Те започват да плачат в супермаркета или да използват други методи. Но трябва да разберат, че няма как да изградят здрави взаимоотношения със своето семейство, приятели, колеги и други, ако се държат по този начин.

Какво да правите: Трябва да различите капризите от нещата, които наистина ви притесняват. Децата често започват да манипулират, когато не получават достатъчно внимание от своите родители. Ето защо е важно да отделите малко време с тях. Запазете спокойствие, не крещете и не ги заплашвайте - може да бъде трудно, но действа.

5. Страх от промяна
За малките деца, които тепърва се учат да ходят, е по-добре да следват същите правила и действия. Но по-големите трябва да свикват с промените и да се научат да ги приемат. В забързания модерен свят прекомерният консерватизъм може да причини сериозни проблеми. Ако детето ходи на детска градина, но плаче, когато моливите в кутията са подредени неправилно, трябва да обърнете внимание на неговото поведение.

Какво да правите: Винаги трябва да обсъждате промените с децата и да обяснявате какво може да се случи. Контролирайте своите емоции - малчуганите лесно разчитат езика на тялото и забелязват тревогата. Намерете компания на децата. Те се справят по-добре с предизвикателствата, когато са обкръжени от приятели, а не сами. Говорете за техните чувства, за да знаят, че са забелязани. Бъдете разбрани и запомнете, че малките проблеми и предизвикателства са доста трудни за тях.

6. Безразсъдни действия
Детската спонтанност е сладка - стига да не се свързва с поставянето на горещ тиган върху пластмасова повърхност и въргаляне с бели дрехи в калта. Тези деца говорят и действат, без да мислят за последиците, въпреки че техните действия могат да бъдат неприятни не само за тях, нои за хората, които ги обкръжават. В такъв случай родителите трябва да научат малчуганите да оценяват и предвиждат възможните последици от подобно поведение.

Какво да правите: Запазете спокойствие. Анализирайте действията на децата (заедно с тях) и разберете защо са направили това или онова. Оставете ги да преценят последствията от своето собствено поведение. Научете децата на самоконтрол. Задайте определени правила, за да потиснете възможни импулсивни действия и им кажете, че се справят чудесно, когато ги следват

7. Невъзможност да се забавлява по подходящ начин
Руският детски психолог Катерина Мурашова провежда експеримент, в който взимат участие 68 души на възраст 12-18 години. Те трябва да прекарат по 8 часа дневно без приятели и електронни устройства. Само трима от тях успяват да се справят с предизвикателството, докато всички останали го губят.

Бебетата не могат да се забавляват и това е добре. Но по-големите деца трябва да се научат на самодостатъчност. Ако малчуганът не развие това умение, няма да може да се съсредоточи върху собствените си чувства, тъй като ще се притесняват от всичко. Когато стане възрастен, той ще започне да се паникьосва от най-малкото нещо, като например падане на батерията на мобилния телефон.

Какво да правите: Говорете с детето и прекарайте време заедно. Позволете му да използва електронни устройства за определен период от време. Научете го да разбира какво харесва какво не. Помогнете му да намери хобито, което не е свързано с употребата на компютри и мобилни телефони.

Ако не може да се справите сами с него

Посетете психолог. Това означава, че се интересувате от вашето семейство и искате да получите помощ от експерт. Между другото, има различни причини за подобно разрушително поведение при децата. Не забравяйте, че само лекарите могат да диагностицират точно психическите проблеми.

Източник: framar

Коментари в сайта

Последни новини