8 °C

Интерактивна карта показва смущаващото състояние на времето

Макар за България и голяма част Балканския полуостров да са ни спестени горещините това лято, останалият свят е подложен на рекордно високи температури. Глобалните горещи вълни изпращат хиляди в болниците и подхранват огромни горски пожари от Гърция до Арктическия кръг

Проектът, наречен "earth", показва колко високи са всъщност температурите по света. Анимацията, проектирана от компютърния програмист Камерън Бекарио (Cameron Beccario) от Япония, се актуализира на всеки 3 часа с данни за времето, взети от Националната система от центрове за прогнозиране на състоянието на околната среда (National Centers for Environmental Prediction's Global Forecast System), съобщава Live Science

Системата използва суперкомпютри, за да създаде модели на времето от различни измервания като температура, влага в почвата, вятър, океански течения и валежи.

Тази седмица хипнотизиращият глобус блести в нюанси на оранжево и червено, което показва горещи температури.

В северната част на Европа, от Ирландия до балтийските държави и Скандинавия, през юли се появи необичайно горещо време, което вече доведе до нов температурен рекорд зад Арктическия кръг като на 17 юли температурата на въздуха там достигна плюс 33,5 градуса по Целзий. В Южна Европа, Испания, Италия, Гърция и в нашата родина температурата на въздуха през първата половина на лятото бе под средната, а валежите, напротив, бяха над нормата.

Метеоролозите свързват тази ситуация с устойчива система антициклони или високо налягане, блокирана в Северна Европа. Атмосферното блокиране над Северния Атлантически океан включва изолация на огромни въздушни маси от западната циркулация за 5-14 дни и повече.

Атмосферното блокиране променя нормалния климат в Европа и Русия, като измества пътя на бурите. Обикновено се свързва с антициклон, чиято зонална структура на вятъра, известна като струйно течение, се отклонява от средната си позиция, а западните ветрове го пренасочват на север и юг от антициклона. Блокирането е типично явление на зимния период, но може да повлияе и на летни модели на времето.

Като цяло, през юни 2018 г. зае второ място в списъка на рекордни горещи юнски температури в историята на наблюденията: освен Сибир, необичайно топло е било в САЩ, централна Канада, в Северна Африка, Близкия изток и в Северна Китай. Преди това НАСА съобщи, че юни 2018 г. заема трето място по високи средни температури с юни 1998 г., като отстъпва само на 2015 г. и 2016 г.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ми
  Милена
  5 -1
  09:50, 30 юли 2018

  Повишаването на температурите в световен мащаб все пак на какво се дължи?Да не би да е свързано с изтъняването на озоновия слой?Забелязвам че не е само около екватора.Това за въглеродния двуокис се повтаря като песен, но според мен не е достатъчно обяснение.Защо, все пак някой ще обясни ли?На картата личат отчетливо няколко петна.Защо на другите места на същите географски ширини няма такива петна?Струва ми се че науката повтаря едно и също, но май не е наясно.Гледах и друго - Австралия, не виждам там да има много тъмни петна.Обаче ако си спомняте те много пострадаха от рак на кожата, а там явно температурата не е от най високата.Има още нещо и то ни убягва.

  • Ге
   Георги
   0 0
   12:59, 31 юли 2018
   Не си права. Това е температурна карта на средните нива за даден период. Факторите определящи това се дължат на комплекс от причини като промяна на оста. Все пак има затопляне.

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини