Мехмед Руфат: Реколтата от мед в Македонци е много добра

„Тази година реколтата от мед е много добра. Имам двойна реколта и мога да кажа,че годината е пчеларска, тъй като има и дъжд и слънце. От един кошер изкарвам около10 кг. чист мед. Основната паша на пчелите е от акация и липа”, казва 77-годишният Мехмед Руфат от кърджалийското село Македонци. Пчеларството му е хоби и най-голямата страст в живота. В двора си в махала „Теменуга“ има девет кошера. „Пчелар съм повече от 50 години, и рядко годината е така плодородна, както тази. Поради дъждовете има влажност в почвата, нектароотделянето е добро. Когато е суша, пашата на пчелите преминава много бързо, а сега ще бъде по- продължителна, споделя бай Мехмед. В двора си родопчанинът отглежда още плодове и зеленчуци.
Бай Мехмед е роден е през 1941 година в ардинското село Синчец. Завършил е Ардинската гимназия. По-късно, житейските ветрове го отвяват в бившия Съветски съюз – Коми и Чечения, където работи като шофьор. Гурбетчийството явно не му се нрави, и се завръща в родния си край. Става бригадир в областта на тютюнопроизводството. От брака му се раждат две деца. Един мандат е бил и кмет на Синчец през 70-те години на миналия век. Днес е пенсионер и живее в Македонци.
„Заради безработицата обезлюдиха се селата, всеки си търси препитанието по големите градове или заминава на гурбет. Хората са отчаяни, дори не знаят какво да направят, чудят се къде да намерят правилния път, за да имат условия за един нормален живот. Това споделя бай Мехмед и си спомня времената, когато е бил ръководител на тютюнева бригада в Ардинския край и когато всяка бригада произвеждала по 60-80 тона тютюн. Тогава, пък и до скоро, тютюнопроизводството е бил основен поминък на населението, нямаше семейство, което да не произвеждало тютюн. Всеки имал социални осигуровки, а хората били доволни от живота си. За разлика от сега”, казва бай Мехмед. Според него Европейският съюз на готово няма да ни сервира и ако ние не си помогнем. И допълва: „Безплатен обяд няма. Трябва много работа”.

http://www.antenneair.eu

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Генко
    0 0
    08:21, 30 юли 2018
    Браво да е жив и здрав господ да му дава берекет.И аз имам 2 кошера но празни нямам още куража а и не знам как да сложа пчелите , пък и питах на няколко места но ми казаха по 100лв.и ми изпариха мераците за мен е непосилно.
Последни новини