5 725 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения на традиционния събор-мевлид в Русалско

За поредна година над 1000 души от ардинското село Русалско, Асеновград, Айтос и изселници от Турция и Западна Европа участваха в традиционния събор-мевлид за здраве и берекет. Поради лошите атмосферни условия, тази година събитието се проведе в центъра на селото, а не в местността „Яйля”, която се извисява на 1100 метра височина.

Местни духовници, водени от  бившия главен мюфтия на мюсюлманите унас Фикри Сали и имамина на Горно Прахово Мехмед Мехмед,  четоха знамения от Свещения Корани се помолиха за здраве и благоденствие.

Събитието уважи областният лидер на ДПС Изет Шабан, който е родом от Русалско.

Всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана курбан, приготвен от Мюмюн Рафет (Яхо) от Асеновград. За мевлида са използвани над 450  кг месо и 100 кг ориз.

5 725 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на събора през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 100 лв. Купи го Ферди Кадир, зам.-председател на Общинския съвет и лидер на общинската организация на ДПС в Асеновград.  А бизнесменът Юсеин Бекир, също от Асеновград дари 1000 лева. Той е с корени от местната махала Теризлер.

Георги Аргиров, Васил Анастасовски и Илия Райков, и тримата от Кърджали, за първи път присъстват на селищния празник. „От социалната мрежа разбрахме за събора. Хубава традиция. Събират се близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина. Впечатлени сме от сплотеността на местните хора“, заявиха те.

Организатори на мевлид-събора бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на жителите на Русалско

Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини