Роботизирана подводница ще се спусне до най-дълбокото място на Земята

Учени подготвят роботизирана подводница за спускане до най-дълбоката част на Земята, съобщи Би Би Си. Ако опитът завърши успешно, "Нерей" ще стане първият автономен апарат, достигнал на дълбочина от 11 000 метра - до падината Чалънджър, най-дълбоката част от Марианската падина в Тихия океан.

Само два други апарата са достигали до най-дълбоко място на планетата, но те са били управлявани от хора, припомня изданието. Опитът за спускане на роботизираната подводница, стойността на която е 5 милиона долара, ще бъде направен между 23 май и 6 юни. "Вместо да скочим право на дъното на "басейна" с апарата, ние постепенно ще потапяме пръстите си. Първо ще работим на 1000, 4000 и 8000 метра, след което ще поемем дълбоко дъх и ще се потопим на 11 000 метра", казва Анди Боуън от Океанографския институт "Уудс Хоул", един от дизайнерите на "Нерей".

Иън Рауз от Националния океанографски център в Саутхамптън описва проекта като "голямо техническо предизвикателство". Ученият обяснява, че на по-малка дълбочина други апарати биха се справили по-добре от "Нерей", но "между 6500 и 11 000 метра роботизираната подводница ще бъде в свои води".

Спускането на "Нерей" ще бъде наблюдавано "с интерес" от екипи от Великобритания, Франция, Русия и Япония. Падината Чалънджър е най-дълбоката част на Световния океан. Тя се намира на дълбочина от 11 000 метра в Марианската падина, разположена близо до остров Гуам в западната част на Тихия океан. Целта на изследователите е да получат 100-процентов достъп до океанското дъно, където роботизираната подводница "Нерей" ще картографира големи участъци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини