Бившият директор на Филиала в Кърджали проф. Л. Спасов с книга за Ататюрк

    Авторитетното издателство „Фабер“ публикува книга на бившия дългогодишен директор на Филиала на Пловдивския университет в Кърджали проф. Людмил Спасов, посветена на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк и политиката му към България.

    Изданието е под наслов „Реформите на Ататюрк, мюсюлманите в България и българо-турските отношения 1923-1938 г. ”. Авторът подчертава, че основателят на Турската република е единственият държавен глава на Балканите, номиниран за Нобелова награда за мир. Разглежда реформите му, превърнали разпадналата се Османска империя в модерна светска държава.

    Проф. Спасов отделя специално внимание на външната политика на Мустафа Кемал. Той проследява установяването на тесни контакти между Турция и Съветска Русия. Възходящото развитие на турско-руските отношения се отразява на турската политика в България. Ататюрк се опитва директно да засили влиянието си сред мюсюлманите в нашата страна, ограничавайки позициите на османското духовенство, установило се тук. Той не очаква реакция от Русия, заради тази си политика. В историята често има повторения. Виждаме и сега, когато турско-руските отношения са във възход турският президент Таип Реджеп Ердоган се опитва да наложи по-силно влияние над мюсюлманите в България.

    Проф. Спасов отделя внимание и на турско-британските връзки и отношението им към България. Той посочва, че именно тогавашния турски външен министър Р. Арас за пръв път използва сравнение на България с Швейцария, като иска съдействие за обособяване на страната ни като зона на неутралитет. Ще припомним, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган в зората на демокрацията в едно свое интервю също очерта подобен път за България.

    Авторът отделя пространно внимание за ключовата роля на мюсюлманското население в турско-българските отношения. Той поставя акцент на двустранните споразумения и опитите на страната ни да не допусне открито вмешателство във вътрешните си работи.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини