99 полицаи ще участват в акция „Безопасно лято“ през юли и август в областта

Миналата година през този период са станали 107 ПТП, загиналите са двама, а ранените 42-ма

От 1 юли до 31 август 2018 годинав областта ще се провежда акция „Безопасно лято“ за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. За изпълнение на целите на операцията на територията на област Кърджали интензивно ще работят 99 служители на пътна и териториална полиция, както и целия технически ресурс за ефективен контрол на водачите и пешеходците. Засиленото полицейско присъствие ще бъде фокусирано върху направленията със засилен трафик и на входно-изходните артерии на населените места по натоварените маршрути. За област Кърджали специално внимание ще бъде отделено на трасето по пътя за ГКПП „Маказа“. На проблемни пътни възли, кръстовища и пътни отсечки е предвидено да се подпомага движението чрез регулиране на място. Проверките ще бъдат насочени освен към водачите и към пътниците в проверяваните ППС.При установени невръчени електронни фишове ще се предприемат действия по връчването им.

В хода на акцията ще бъде активизиран контролът по отношение на водачите на велосипеди, мотопеди, мотоциклети, АТВ и ППС с животинска тяга.       Във всички районни управления на МВР в областта са планирани минимум по една специализирана полицейска операция за всеки един от месеците в периода на акцията (юли и август). При специализираните полицейски операции акцентите при контрола ще бъдат върху: недопускане неправилно движение на пешеходци – в населении извъннаселени места;правоспособността на водачите;движението на ППС с животинска тяга;двуколесни ППС в рамките на населените места;недопускане управлението на МПС от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;недопускане движение на ППС по пътища с въведена забрана за движението им; използването на защитни средства и системи;наличието на валидна сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са движението с несъобразена скорост, отнемането на предимство, неправилните маневри (внезапна промяна посоката на движение, навлизане в насрещното движение), шофирането в условия на преумора и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози и/или алкохол, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението по пътищата (бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.
През периода 01.07. – 31.08.2017 г. на територията на ОД МВР-Кърджали са настъпили 107 ПТП, при които са загинали 2-ма и са ранени 42-ма участници в движението по пътищата. Най-голям – 50, е броят на ПТП от вида сблъскване между МПС, при които е загинал един човек и са ранени 18.
Един е загинал при ПТП с единични МПС (самокатастрофирали), броят на тези произшествия е 28, а на ранените – 5. Разпределението е: блъскане в скат, блъскане в дърво, блъскане в предпазна ограда, блъскане в крайпътно съоръжение,преобръщане на МПС извън пътното платно.
При ПТП от вида блъскане на пешеходец са настъпили 7 ПТП, без загинали и 7 ранени.
При ПТП от вида блъскане на велосипедист броят инцидентите е 1, без загинали и 2-ма ранени.
При ПТП от вида блъскане на ППС с животинска тяга (каруца) инцидентът е 1 с 1 ранен.
              При инцидентите от вида блъскане между МПС челно през двата летни месеца броят на загиналите е един, а на ранените - 8. На следващо място по брой загинали са ПТП от вида блъскане в предпазна ограда с 1 загинал. При блъскане на пешеходец няма загинали, но са ранени 7 лица.
Най-голям брой тежки ПТП – 93 (87% от всички 107 ПТП през двата месеца), са допуснати поради нарушения на водачите. При тези ПТП са загинали 2-ма и са ранени 38 (90% от всички 42 ранени през двата месеца) участници в движението по пътищата.
Поради нарушение на пешеходци на територията на ОД МВР-Кърджали не са настъпили ПТП със загинали и ранени.
При ПТП поради нарушения на водачите разпределението на травматизма е следното:- несъобразена скорост – 32 ПТП с 1 загинал и 14 ранени:отнемане на предимство – 12 ПТП, без загинали и 9 ранени;  неправилни маневри – 18 ПТП с 1загинал и 5 ранени; употреба на алкохол – 5 ПТП, без загинали и 2-ма ранени.
По вид на ППС разпределението на загиналите и ранените водачи през периода е следното:
- лек автомобил – 1 загинал, 35 ранени;
- мотоциклет – 1 загинал, 2-ма ранени;
- велосипед – 2-ма загинали, 86 ранени;
- ППС с животинска тяга (каруца) – 1 ранен;
- автобус –3-ма ранени.
През месеците юли и август 2017 г. по вид на пътя травматизмът е разпределен, както следва: 24 ПТП с 2-ма загинали и 13 ранени – първокласен път, 11 ПТП с 2-ма ранени – третокласен път, 8 ПТП с 4-ма ранени – общински път, 4 ПТП с 2-ма ранени-второкласен път.
През юли и август 2017 г., в часовете между 14 и 21 са настъпвали по повече от 61 произшествия с по 2-ма загинали и с по над 29 ранени.  Най-голям е броят на загиналите между 15 и 16 часа – 2-ма, а на ранените – между 14 и 21 часа (29).

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини