Откриват Водния фест в Кърджали с шоу на Водното огледало

Българската федерация по водомоторен спорт и Община Кърджали организират най-големия воден фест на Балканите - атрактивни надпревари с бързи лодки, джет ски и флайборд от 29 юни до 1 юли край Кърджали.

На пресконференцията за предстоящото събитие кмета на Кърджали инж. Хасан Азис заяви „Това е първото официално използване на „Водното огледало” за организирано спортно мероприятие и време да извадим „Водното огледало” от устата на политиците и да го дадем в ръцете на спортистите. Опитваме се да върнем старата слава на град Кърджали - град на водомоторните спортове и предпочитана спортно-туристическа дестинаця”.  Инж.Хасан Азис ще се включи в шоуто с демонстративно управление на ховъркрафт. „Ще направим на „Водното огледало” най-голямото водно шоу на Балканите, а в следващите години и в Европейски мащаб” заключи градоначалникът.

Официалното откриване ще бъде в събота вечерта - 30 юни, на „Водното огледало” срещу КАТ, където ще има уникално шоу от звук и светлина и рок концерт.

На 29 и 30 юни на брега на язовир „Студен Кладенец” ще се проведат три манша за всички категории джетове, включително и Free Style, жени и деца. Десет дами ще мерят сили с джетове, като очакваме потвърждение  от световната шампионка Валерия Вершина.

В същото време  на „Водното огледало“, в центъра на Кърджали ще се провеждат състезанията с бързи лодки, които ще включват free style и паралелен слалом за джетове.

Кулминацията е на 1 юли на „Водното огледало”, където ще бъдат и  финалните серии на джет състезанието, като между гонките са предвидени и атрактивни изпълнения с FlyBoad, при които с водни струи участниците се издигат над водата и Hovercraf - лодка на въздушни възглавници, която развива до 75 км/час.

До момента участие са заявили над 40 състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция и Унгария, като сред тях има много известни имена в дисциплината с множество титли в Европейския и Световния шампионати.

"Искаме да покажем на хората алтернитивни начини за спортуване. Опитваме се да дадем изява на хората, които се занимават с тези спортове. Поканили сме съдийски екипи от Унгария, които са лицензирани от световната федерация. Ще имаме наблюдаващи от европейската и световната федерация. Ако се справим добре в това тестово състезание ще кандидастваме догодина за кръгове от първенствата на Европа и на Световния шампионат", заяви генералният секретар на Българската федерация по водомоторен спорт Тодор Христов.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини