Приемат нова Наредба за определяне на местните данъци в Кърджали

На предстоящото на 28 юни, четвъртък, заседание на Общинския съвет в Кърджали  кметът на общината инж. Хасан Азис ще внесе предложение за отмяна на Наредба за определяне на местните данъци на територията на община Кърджали и приемане на нова.

Действащата Наредба е приета през в края на януари 2008 г.

В Административния съд в Кърджали е постъпил протест от Окръжна прокуратура в Кърджали с искане на отмяна на Наредбата. Излагат се доводи, че проектът за приемане на подзаконовия нормативен акт не е разгласен съгласно изискванията на чл. 78, ал.3 от Административно-процесуалния кодекс и чл. 26 от Закона за нормативните актове. Това са императивно установени правила с оглед спазването на принципите на обоснованост, стабилност, откритост, съгласуваност, се посочва в предложението на кмета.  Нарушението на описаните правила е съществено и е основание за отмяна на наредбата по реда на съдебния контрол, се посочва в предложението на кмета.

Наредбата урежда отношенията, свързани с определяне размерите на местните данъци на територията на общината. В общинския бюджет постъпват данъци върху недвижими имоти, наследства, дарения, превозни средства, таксиметров превоз на пътници, при възмездно придобиване на имущества, патентен данък, туристически данък и други данъци, определени със закон.

В проекта за Наредба е записано, че размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя върху данъчната оценка на недвижимия имот в размер на  1,2 на хиляда за всички имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията и  1,3 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията.

За леките автомобили размерът на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва: до 37 kW включително – 0,44 лв. за 1 kW,  за над 37 до 55 kW включително – 0,50 лв. за 1 kW,  над 55 до 74 kW включително – 0,65 лв. за 1 kW,  над 74 до 110 kW включително – 1,10 лв. за 1 kW,  над 110 kW – 1,23 лв. за 1 kW.  В зависимост от годината на производство на автомобила данъкът се умножава  с коефиценти: над 14 години – 1, над 5 до 14 години включително – 1,5, до 5 години включително – 2,8.

Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини