Колко енергия е необходима, за да захраните дома си за 1 ден

Като добър консуматор домът ви, вероятно, е пълен с техника, работеща на ток. За генериране на необходимото количество енергия се използват газ, въглища, петрол, слънцето, водата и ядрено гориво. Как биха стоели нещата, ако домът ви разчиташе на само един от тези източники?

Слънчеви панели

Ще са ви нужни: 40 квадратни метра

Един 300-ватов слънчев панел с площ 1.5 квадратни метра превръща слънчевата светлина в 1.2 киловатчаса енергия. Това означава, че ще се нуждаете от приблизително 25 панела, за да захраните дома си.

Природен газ

Ще се нуждаете от: 9 кубични метра

Природният газ е по-чист и евтин от въглищата, освен това е в изобилие, благодарение на фракинга. Ето защо наскоро той изпревери всички останали енергийни източници. За да захраните дома си, ще са ви нужни около 41 пълни вани на ден.

Вятър

Ще са ви нужни: 54 секунди

Ако вятърът е силен и постоянен, една обикновена турбина би могла да произведе 2 мегаватчаса електричество на час. За работата на крушите и телевизора у дома ще ви е нужна по-малко от минута.

Вода

Ще са ви нужни: 90 000 литра

Преминаването на водата от басейн с 60 квадратни метра площ през турбините на язовир ще произведе нужното за домакинството ви електричество за по-малко от секунда. Това прави водата най-продуктивния източник на възобновяема енергия.

Въглища

Ще са ви нужни: 15 кг

Това е най-мръсното изкопеамо гориво, което напоследък губи битката с природния газ. Въглищата все по-рядко се използват за генериране на електричество. За да захраните дома си за ден, ще ви е нужно количество приблизително колкото 2 топки за боулинг.

Обогатен уран

Ще са ви нужни: 0.0003 кг

Ядреното делене произвежда огромно количество енергия. Нужно е нищожно количесто уран – по-малко от теглото на кламер, за да превърнете водата в пара, която задвижва турбината и в крайна сметка произвеждата необходимата ви енергия.

Нефт

Ще са ви необходими: 11 литра

Този вид гориво задвижва повечето автомобили, камиони и самолети. Напоследък то съставлява все по-малка част от жилищното електричество. За захранването на домакинство за 1 ден, ще са ви нужни около 6 двулитрови бутилки кока кола.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини