11 °C

Колко енергия е необходима, за да захраните дома си за 1 ден

Като добър консуматор домът ви, вероятно, е пълен с техника, работеща на ток. За генериране на необходимото количество енергия се използват газ, въглища, петрол, слънцето, водата и ядрено гориво. Как биха стоели нещата, ако домът ви разчиташе на само един от тези източники?

Слънчеви панели

Ще са ви нужни: 40 квадратни метра

Един 300-ватов слънчев панел с площ 1.5 квадратни метра превръща слънчевата светлина в 1.2 киловатчаса енергия. Това означава, че ще се нуждаете от приблизително 25 панела, за да захраните дома си.

Природен газ

Ще се нуждаете от: 9 кубични метра

Природният газ е по-чист и евтин от въглищата, освен това е в изобилие, благодарение на фракинга. Ето защо наскоро той изпревери всички останали енергийни източници. За да захраните дома си, ще са ви нужни около 41 пълни вани на ден.

Вятър

Ще са ви нужни: 54 секунди

Ако вятърът е силен и постоянен, една обикновена турбина би могла да произведе 2 мегаватчаса електричество на час. За работата на крушите и телевизора у дома ще ви е нужна по-малко от минута.

Вода

Ще са ви нужни: 90 000 литра

Преминаването на водата от басейн с 60 квадратни метра площ през турбините на язовир ще произведе нужното за домакинството ви електричество за по-малко от секунда. Това прави водата най-продуктивния източник на възобновяема енергия.

Въглища

Ще са ви нужни: 15 кг

Това е най-мръсното изкопеамо гориво, което напоследък губи битката с природния газ. Въглищата все по-рядко се използват за генериране на електричество. За да захраните дома си за ден, ще ви е нужно количество приблизително колкото 2 топки за боулинг.

Обогатен уран

Ще са ви нужни: 0.0003 кг

Ядреното делене произвежда огромно количество енергия. Нужно е нищожно количесто уран – по-малко от теглото на кламер, за да превърнете водата в пара, която задвижва турбината и в крайна сметка произвеждата необходимата ви енергия.

Нефт

Ще са ви необходими: 11 литра

Този вид гориво задвижва повечето автомобили, камиони и самолети. Напоследък то съставлява все по-малка част от жилищното електричество. За захранването на домакинство за 1 ден, ще са ви нужни около 6 двулитрови бутилки кока кола.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
10 дек 2019
Последни новини