Мевлид за здраве и берекет се проведе във Велишане

За поредна година традиционният мевлид за здраве и берекет в кърджалийското село Велишане събра на едно място стотици жители от околността и местни хора,  установили се в Турция и Западна Европа.Религиозният ритуалсе проведе в местната джамия „Чалаплар‘.To бе уважено от областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на общинската организация на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на общината Мюмюн Али, зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю, кметове на населени места.

Проявата бе организирана с финансовата подкрепа на местните изселници, които живеят и работят в Турция.През тази година, организаторите направихаосновен ремонт на медресето, което се намира в двора на мюсюлманския дом.

Религиозният ритуал започна с четене на айети от Корани-Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от 84-годишният имамин на местната джамия Адем Вели, имаминът на Момчилград Гюнер Бекир, както и имамина на момчилградското село Чуково Синан Емин.Към тях се присъедини и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

Всички уважили обичая, бяха нагостени с9 казана специален пилаф, приготвен от известния майстор-готвач ФахреттинАкън и съпругата му Севгинар Акън от Истанбул.

За изготвянето на вкусния пилаф  бяха използвани150 кг. специален ориз от Турция, както и 150 кг. телешко  месо. За всички присъстващи организаторите бяха осигурили айран, минерална вода, сладоледи халва.

Областният лидер на ДПС Изет Шабанпоздрави организаторите на мевлида за здраве и берекет. Пожела на велишанци да продължат тази хубава традиция.

Кметът на Велишане Севим Салиф благодари на спонсорите за финансовата помощ.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини