Децата бяха живите цветя на Тракийския събор в Кърджали днес

    Децата от областта бяха живите цветя на Двадесетия национален юбилеен тракийски събор, който се състоя днес в Кърджали.

     Наричаме ги „Децата на Кърджали” , а те от години участват в национални събори, фестивали, селищни празници и концерти. Днес те отново се справиха чудесно. Това заяви в приветствието си председателят на Тракийското дружество „Димитър Маджаров”-Кърджали, инж.Яни Янев. Той посочи, че цветята на областта се явяват днес от името на Тракийско дружество „Димитър Маджаров”,Тракийско дружество в с.Припек,от Народните читалища „Тракия 2009”,”Родопски фар”,”Петър Мирчев”-Кърджали,”Родопска пробуда 1935”-Тихомир, СУ”Йордан Йовков”-Кърджали. В Тракийският дом в Кърджали репетират около 150 души, от които половината са деца, а останалите младежи. Младите хора вече са в основата и на  фолклорните състави от Момчилград,  Крумовград,  Джебел, Кирково, Аврен, Черничево, Девисилово, Малък Девисил, Егрек,Тихомир и не на последно място Припек, подчерта Яни Янев.

      На изпълненията на младите тракийци се насладиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, генерал Нонка Матова, председател на ТД „Войвода Руси Славов”-Пловдив , Тодор Ангелов,председател на Тракийския младежки съюз в България и още председатели на дружества от Варна,Сливен,Бургас. Те аплодираха общо 380 участници от областта и страната.

     Скъпи тракийци,обичащи работата, песните и танците, вашите багри са неповторими. Вие сте сърцати хора и можем да ви почувстваме само тук на този събор. Вие сте хора, които са бягали и не храните мъст. Аз също съм потомка на тракийци. Хубавото е, че тук все повече млади хора се увличат по българския фолклор. Това заяви в приветствието си председателят на Народното събрание Цвета Караянева. Тя добави още:Българите сме свързани като броеница. Ако се скъса ще се разпръснем. Фолклорът ни обединява. Вие сте толкова талантливи, че журито ще се затрудни, кого да отличи. Вие сте хора позитивни, носещи Тракия в сърцата си.

    Днес виждаме богата гама от носии . Насладихме се на най-малките. Тракийската памет е жива. Това посочи областният управител Никола Чанев. Тракийци сме научени да прощаваме, включително и разорението, каза още губернаторът.

    Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова,родом от Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини