10 °C

Живите храни - пробиотиците в нашето ежедневие

Хората много отдавна са забелязали, че някои храни са по-полезни от други. Може да не са знаели защо точно, но пък са ги консумирали често – понякога съзнателно, понякога защото не е имало друго.

В нашето съвремие на промишлено земеделие и окрупнена хранителкно-вкусова промишленост едва ли можем да кажем, че храната ни е "жива". Продуктите по рафтовете, които имат трайност седмица и повече са били стерилизирани, пастьоризирани или стабилизирани, за да спре развитието на бактерии и други микроорганизми, иначе казано, след неголямо превишаване на този срок те биха се вкиснали. Но у дома все още можем да получим някои от неизгодните за търговската мрежа живи храни. или да си ги набавим от специализирани магазинчета. Производството на живи храни не би могло да бъде в големи мащаби - например нормалната ферментация на киселото зеле или туршии би изискквала огромна складова площ с контролирана температура, да не говорим за двуседмичното задължително претакване. Ръчният хляб с квас също втасва значително по-дълго от заводския с мая, и т.н.

Кисело мляко – вероятно най-напред сте се сетили за него. Ферментацията му се предизвиква от два вида бактерии – лактобацилус булгарикус и стрептококос термофилус.

Те подобряват и обогатяват чувствително качествата на прясното мляко, превръщайки го в кисело. Хората използвали тези бактерии, защото те подтискат развитието на всички останали и киселото мляко трае по-дълго от прясното. То било една от най-леснодостъпните храни векове наред.

Киселото зеле и туршиите, направени само с морска сол и вода. Ферментират благодарение на бактерии от видовете леуконосток и различни лактобацили, сред които курватус, бревис, плантарум. Тяхната жизнена дейност променя и допълва качествата на зеленчука и той става изключително богат на витамини, особено от група В, важни минерали, фибри, антиоксиданти, антиканцерогенни и антитоксични съставки. Интересна подробност е, че в киселото зеле има повече витамин C, отколкото в пресния зеленчук.

Хляб с квас – изисква по-дълго време за приготвянето си и затова е почти непознат днес. Но когато и хлябът, като повечето неща, се правел в къщи за поне седмица напред, се замесвал с квас.

Изворна вода (нехлорирана) с пълнозърнесто брашно и малко захар, оставени за по-дълго време на топло, вкисват и добрите бактерии ги превръщат в квас. С него се замесва хляб – мек, бухнал и много вкусен, траещ много дълго, с леко кисел привкус.

Кефир – млечно-кисела напитка, заквасена от кефирени зрънца, съдържащи цял конгломерат от бактерии, дрожди и други микроорганизми. Характерна е за източните народи и ако сте чели някъде, че прабългарите пиели кумис, да знаете – това е кобилешко мляко, ферментирало с кефир.

Живите храни
Така се наричат хранителни продукти преминали ферментация със специфични бактерии или микроорганизми (дрожди), без каквато и да е термична обработка, които оказват изключително благотворно действие върху организма и допринасят за общото му здраве. Да, сред тях са виното и бирата, само че пресни, без стабилизатори и консерванти. По българските земи такива са и други слабо алкохолни напитки - медовина, шипковина, забравени през последния век.

Съществуват още много и различни видове живи храни, всяка от които се е получила в характерен за нея район на света. Много от тях са вече достъпни и у нас – меките сирена, темпе, мисо, кимчи, комбуча и т. н.

Имайте предвид, че за ферментиралите храни е важно да са пресни и да не са подлагани на допълнителна преработка след ферментацията (за да не се унищожават бактериите).

Условията, при които протича правилната ферментация са изключително важни. Всъщност в съвременните течения за здравословно хранене има такова, което обединява професионалисти и любители на продуктите с ферментация. Друга важна подробност е че най-добри за организма са храните, традиционно употребявани в региона от векове. Тяхното добро усвояване е отимизирано в нашите гени. Т.е. ако можете да избирате между комбуча и лактобацилус булгарикум, заложете на това, което са употребявали прабабите ви.

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини