Астрономи откриха стотици черни дупки в Млечния път

В нашата галактика, в Млечния път по всяка вероятност бродят стотици странстващи черни дупки.

Те заплашват да погълнат всяко небесно тяло, което се е оказало на техния път, твърдят Райън О Лири и Абрахам Лоеб, астрономи от Харвардския университет, предаде "Сайънс".

На този етап черните дупки не заплашват Земята, тъй като най-близките странници се намират на стотици светлинни години от нея, твърди РИА "Новости".

"Тези черни дупки са останки от далечното минало на Млечния път. Може да се каже, че ние, подобно на археолози, изучаваме тези останки, за да разберем историята на нашата галактика и на формирането на черните дупки в ранната история на Вселената" - казва Лоеб.

Думите му са цитирани в съобщението на центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в Кембридж, Масачузетс. В статия, качена в електронната библиотека на Корнелския университет, която ще бъде отпечатана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, О Лири и Лоеб пишат, че странстващите черни дупки са съществували дълго преди да се образува Млечният път.

Те са се формирали в центъра на неголеми като маса галактики, в процеса на сливането на които е възникнал Млечният път. Според изчисленията на учените при сливане на две протогалактики, черните дупки в техните центрове също са се сблъсквали.

Възникналите в този момент гравитационни вълни са ги изхвърляли настрана със скорост неколкостотин километра в секунда - голяма, но недостатъчна, за да излезнат извън пределите на нашата галактика. Ние открихме, че стотици черни дупки трябва да са останали в Млечния път, след като са напуснали своите галактики, казват учените.

Според тях самите черни дупки не могат да бъдат открити, но може да се разбере за съществуването им от купа звезди, които ги обкръжават. "Такива звездни купове действат като фарове, които предупреждават за опасните рифове" - казва О Лири. Досега на специалистите са известни само няколко подобни обекта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини