Паисиевци победиха в състезанието „Евроскола”

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Кърджали и Смолян, което се състоя днес - 9 юни 2018г. - в град Смолян.Сред общо 10 отбора, участващи в надпреварата, екипът на СУ „Отец Паисий“отград Кърджалие класиран и печели пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през втората половина на 2018г.

Паисиевци демонстрираха много добра предварителна подготовка и отлично екипно представяне на български и английски езикпри разглеждане на тематаза бежанската криза и миграцията, изтеглена чрез жребий. В своето изложение засегнахаи отговаряха на въпроси, свързани с причините за тазикриза, заимигрантите, търсещиубежище в Европейскиясъюз, както и за възможни решенияна проблема. В търсенето на лична позиция по актуалния казус ясно пролича ангажираното им и отговорно разбиране и отношение.

Жури в състав: Бойко Благоев - ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България, Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България и председател на журито, Таня Чунтова– връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, присъди квота за пътуване до Страсбург на нашите ученици.

От 2006г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Благодарим наг-н Кирил Гогов – ръководител на учениците!

Благодарим на представителния ученически екип на СУ „Отец Паисий“: Магдалена Лилова – 11 В клас, Кирил Добрев – 11 Б клас, Момчил Димов – 10 Б клас, Милчо Вълков – 11 Б клас, Краси Хаджиев – 11 В клас, Михаела Фотева – 11 Б клас, Йоана Павлова – 9 В клас, Дарина Новакова – 10 В клас, Хаджер Шевкед – 9 В клас, Мирослав Въчев – 9 Б, Джулия Гардинър – 8 В клас, Николай Димитров – 9 Б клас.

Поздравяваме ги за успеха и им пожелавамес интерес и амбиция да опознават Европейския парламент, да се включват чрез симулирани заседания в работата му и да гласуват неговите резолюциив рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини