Ангелкова: Ще се борим с Турция за руските туристи, засега има спад от 3%

2019 се очаква да бъде обявена за година на Туризма на Русия в България и на България в Русия, съобщи в кулоарите на парламента Николина Ангелкова в коментар на визитата в Москва, предаде Канал 3. 

За това са разговаряли заедно с руския ѝ колега по време на посещението на премиера Борисов, а идеята е била подкрепена от него и от президента Владимир Путин, уточни министърът. 

"Това е изключително важно политическо послание, такава ще имаме за първи път", добави Ангелкова. "Това е много отговорно за нас, стартираме с подготовката на дейностите, които трябва да извършваме през 2019 г.", каза още министърът на туризма, като разясни, че Русия посвещава всяка година на туризма в една определена държава. 

Срещите протекоха в един изключително добронамерен тон, конструктивен и с желание да се решават всички въпроси от взаимен интерес, обобщи участието си в българската делегация в Москва Ангелкова. 

Русия е един от основните ни пазари, в Топ 5 е за миналата година, напомни тя. 

Подчертано беше и от двете страни колко важна е България по отношение на туризма и че остава предпочитана дестинация - сред първите пет, които руснаците избират за своята почивка. 

Ангелкова призна, че ще бъде трудно да удържим на агресивната ценова политика на Турция спрямо руските туристи, които преди две години избягаха от техните курорти заради политическите трусове там и обтягането на отношенията. За да си ги върнат обратно, в момента турските туроператори им предлагат пакет за десетдневна почивка от порядъка само на 270-300 долара за петзвезден хотел. 

"Сами разбирате, че ние няма как да се борим с тази толкова агресивна ценова политика", коментира Ангелкова. Според нея обаче ще заложим на това, че сме в Топ 5 на техните предпочитани туристически дестинации и на факта, че тази година има повече заявени редовни линии до Бургас и Варна, отколкото чартъри. 

Това дава основание да смятаме, че ще запазим цифрите, постигнати миналото лято. Това ще бъде много голям успех на фона на конкуренцията, смята Ангелкова. 

Към момента имаме спад на руски туристи с около 3% до 4%, но ще се опитаме да удържим миналогодишното ниво, когато за цялата година сме имали 559 хил. туристи, амбицирана е министърката на туризма.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини