Канадската Mundoro подготвя продажбата на оловно-цинковия си проект край Кърджали

Канадската Mundoro Capital, която търси и проучва руди в югоизточната част на България, е предоставила опция на друга компания да придобие оловно-цинковия й проект "Саже", който е част от площта "Звезда" в югоизточната част на страната. Това става ясно от официално съобщение на дружеството, чиито акции се търгуват на борсата в Торонто. Името на партньора в евентуална сделка не се посочва, но се разбира, че става дума за непублична компания, която не е свързана с Mundoro.

Условията

Според условията на сделката въпросната компания ще направи за своя сметка най-малко 1000 метра сондажи на мястото и след това ще разполага с един месец, за да потвърди писмено желанието си да купи проекта от Mundoro. При сключване на договор дружеството ще заплаща на Mundoro авансови такси в началото на всяка година до започване на добива. След това Mundoro ще получава 2% от т.нар. net smelter returns, т.е. приходите от продажбата на метал.

По думите на главния изпълнителен директор и президент на Mundoro Теодора Дечев сделката отговаря на стратегията на компанията да работи с партньори по избрани проекти, като в същото време запазва 100% собственост върху ключова част от портфейла си. Компанията държи правата за проучване в над 10 площи в България, Сърбия и Мексико, а основният й фокус са медно-златните находища.

Проектът

Проектът "Саже", който се намира в района на Кърджали, е проучван през 60-те години на миналия век и е експлоатиран като находище на олово и цинк (с мед и сребро като странични продукти) в продължение на 8 години до 1992 г. Тогава рудникът е закрит като безперспективен за развитие по технологични причини.

В страната канадското дружество работи чрез "България алфа", която държи правата за търсене и проучване в площите "Звезда" и "Бяло" в източните Родопи. Миналия октомври компанията спечели и търга за площта "Свобода" в района на Панагюрище.

Velocity Minerals набра 1.3 млн. долара за партньорство с "Горубсо - Кърджали"
Канадската Velocity Minerals, която се занимава с проучване и разработване на златни находища в България, е приключила успешно процедура за набиране на 1.3 млн. долара, като със средствата ще бъде финансирано партньорството й с "Горубсо - Кърджали". Това обяви компанията в съобщение до канадската борса.
През февруари стана ясно, че Velocity е договорила разширяване на партньорството си с българската добивна компания. Освен че това й дава достъп до преработващите мощности на "Горубсо - Кърджали", канадското дружество получава и опции върху няколко проекта за проучване, както и върху 50% от работещата златна мина "Чала". Със споразумението на практика двете компании обединяват усилията си по проучване и добив в Източните Родопи. Освен "Чала" друга перспективна площ на "Горубсо - Кърджали" е "Розино".
Мажоритарен собственик на "Горубсо - Кърджали" с 89.35% е дружеството "Галенит", в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини