Уникална Пътуваща лаборатория за ранно детско развитие стартира в Кърджали

Развитието на малкото дете е тема, за която в нашия град се говори рядко и недостатъчно. В Кърджали се раждат над 1000 деца годишно и макар че ситуацията с детските градини и яслите е много по-добра от тази на други места, тук активности за деца в по-ранна възраст на практика няма.

Но това е на път сериозно да се промени, обещават от Читалище „Обединение 1913“. От тази година ранното детско развитие се превърна в направление, по което те ще работят постоянно и по много начини. Доста кърджалийски родители вече са минали през тяхната Работилница за родители „Да пораснем заедно“. В нея родителите се обучават как да общуват по-добре с децата си по специална методика на УНИЦЕФ. А от този месец читалището стартира и още една инициатива, насочена към ранното развитие на децата от Кърджали и региона: Пътуващата лаборатория за ранно детско развитие.

В идните месеци тя ще посети 7 населени места от региона, за да демонстрира пред деца и родители най-ценните техники за поощряване на развитието във възрастта от 0 до 4 години. И макар че темата звучи много сериозно, Лабораторията всъщност ще бъде едно цветно, забавно и различно изживяване. В нея екипът на проекта ще демонстрира 4 основни типа развиващи играчки и ще покаже на родителите как най-правилно да се включват в игрите на децата, докато, разбира се, всички играят заедно. Ще има и страхотно четене на приказки, което пък цели да демонстрира как да четем на малките хора, за да задържим интереса им и да развием въображението им.  С помощта на кукли, специално разработени за проекта от кърджалийския дизайнер на играчки Албена Попова, децата ще влязат в ролите на героите от приказката, ще пеят, ще танцуват и ще се смеят.

Родителите ще получат ценни съвети как да подбират книгите за децата си, както и техните играчки, така че те да бъдат винаги развиващи и интересни.

В централата на Лабораторията, която се намира на 3-ия етаж на Читалище „Обединение-1913“, всички желаещи ще имат достъп до уникалния за града фонд от играчки и книжки, в който децата ще могат да играят и да се развиват, докато родителите спокойно общуват помежду си. Защото знаем, че никак не с много местата, където можете да се съберете с хора, когато имате деца на тази възраст. А Пътуващата работилница ще посети Джебел, Млечино, Крумовград, Кирково, Момчилград и Черноочене по график, който организаторите обещават да обявят съвсем скоро на официалната страница на Лабораторията във Фейсбук: https://www.facebook.com/travellingdevelopmentlab

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация Глобални библиотеки - България в рамките на конкурс "Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор RD11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини