„Светофарните етикети” ще ни ориентират за качествата на хранителните продукти

    Въвеждането на т.нар „светофарни етикети“ на хранителните продукти е добра идея, тъй като те ще ориентират хората кои от съставките са в допустимите и кои в малко по-рискови зони, смята председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

    Коментарът му е по повод предложената от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките. Тя представлява цветни кодове, които ще сигнали за внимание при означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията.

    Така на пример в случай че съдържанието на сол, захар или мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено, спрямо количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.

    „Тези, които не споделят напълно коректността на този механизъм, твърдят, че обикновено става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за обичайната порция, която се приема от един потребител в рамките на деня, например. Но аз мисля, че този ориентир също е достатъчно добър, защото всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием, които и при сега действащите обозначения по етикетите се отразяват по един или друг начин, коментира Маргаритов.

    Той отбеляза като интересен факта, че предложението идва от големите мултинационални компании на територията не само на Европа, а в целия свят. „Очевидно идеята надскача границите на Европа, Америка или дадена държава и регион“, посочи още Маргаритов.

    „Приветствам тази идея и смятам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите потребители в практиката като я тестват ще имаме възможност да получим обратна връзка дали я одобряват и какви предложения биха имали за нейното развиване“, смята още шефът на КЗП.

    Идеята за етикети „светофари“ не е от вчера, след лобистка намеса на една от най-мощните компании за храни в свята, преди осем години тя претърпя крах в Европарламента.

    През последните два години обаче набира все повече популярност и одобрения. Англия вече работи по тази систама.

    Най-просто казано идеята е, че чрез оцветяването хората много по-бързо и лесно ще преценяват дали предпочитат или не една храна. Тъй като не всеки има познания за допустимите здравословни количества.

    В България етикетирането по този на начин все още не е задължително. В началото на месец юни в Русия пък вече стартира подобен проект за доброволно поставяне на етикети в цветовете на светофара. Първият участник в това е компания световен лидер на пазара на храни.

    Червеният цвят на етикетите им е за продукти, в които няма полезни вещества, жълт етикет се поставя на такива, в които има заместители, а зелен е за храните с продукти с напълно неутрално съдържание.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини