Поклонихме се пред подвига на Ботев, вечерната проверка ръководи председателя на парламента

    Кърджали се преклони пред саможертвата на великия революционер Христо Батев на тържествена заря -проверка, която бе приета от председателя на Народното събрание и патрон на честванията на 170 годишнината от рождението му Цвета Караянчева. В нея участваха части от Пловдивския гарнизон ,оркестъра на Военно въздушните сили, Гвардейският отряд от Езиковата гимназия и отряди от други учебни заведения от града.

    Сред официалните лица бяха областният управител Стефан Чанев, Пловдивският митрополит Николай, народните представители Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, командващия 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев и др.

      Зарята започна с шествие по бул.”България” водено от председателя на парламента и областния управител, в което взеха участие представителните части и отряди.

       Цвета Караянчева прие поздравите на строените на площад „Освобождение” воини и ученици. След вечерната проверка,на която бяха изброени имена на загинали за Отечеството, тя прие и рапорта на командващия зарята.

         В словото си областният управител Никола Чанев подчерта, че тази година по Рождество Христово се навършват 170 г.от рождението на Титана на българската свобода. Той цитира Захари Стоянов и неговите думи ,че Ботев ще расте и умре в бури, както и пророчеството, че революционерът ще стане идолът на България. Ботев е поредния ни борец за свобода, на който не знаем гроба. Мълвата става мит,а саможертвата пример.Той се превръща в духовен пастир на нацията, отбеляза Никола Чанев. Той определи революционера като неукротим и неподвластен на времето.

    Да се говори за Ботев е непосилно. Смъртта отсява плявата на времето. Саможертвата му е вдъхновила стотици последователи, отбеляза Цвета Караянчева.Тя цитира революционера „Тоз който падне в бой за свобода ,той не умира”. Днес му отдаваме почит от Дунав до Бяло море. Дори Левски в тефтерчето си е записал стихотворението на Ботев „На прощаване”. И днес няма пример по светъл от всепоглъщатата ботева любов към отечеството, подчерта Цвета Караянева.

      Присъстващото множество се наслаждава на залпове от фоерверки.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини