Юбилеят на Инженера с главно „И“ се превърна в празник на Ротари

Изображение 1 от 4

    Юбилеят на Инженера с главно „И“ се превърна в празник на Ротари. Неговите приятели твърдят, че ако на земята види монета и гайка, ще се наведе и ще вземе гайката. Макар вече на седемдесет продължава да работи неуморно. Възлагат му отговорни обекти. Един от тях е металната конструкция на Пазара на производителите, която е емблематична за града. Вече се досещате, че става дума за Джевдет Адем. За своята седемдесетгодишнина той казва: Имам много върхове в живота си, този юбилей е поредния.

    Джевдет Адем събра роднини, приятели и ротарианци, за да отбележи поредната стъпка към мъдростта. Не случайно още му казват Професора. Зареден е с анекдоти и басни. Чувството му за хумор го съпътства непрестанно.

    Така бе и на празничната вечер. Джевдет Адем бе в центъра на вниманието в прекия и преносен смисъл на израза. Той зарази с настроение своите гости с поредица от случки от житието си,   без да пропусне да се надсмее над себе си. Сподели, че е поканил водещ на тържеството. Той му поискал 1700 лева. Джевдет Адем сподели, че за тези пари и той може да си води празника. И го направи. Върна се към детството и си припомни, че майка му на нивата го оставила на грижите на циганка, която носила на гърба си свое дете. Когато поизраснал  изразил съмнение, че е разменен от циганката. Бил „от боята“. В детската градина отказвал да лежи до момиче, но като порастнал разбрал, че е хубаво. Признава си, че бил най-големия хаймана в родното село Чифлик и вършел най-големите бели. Така изпотрошил всички улични лампи още първата вечер, когато били поставени в селото. Татко му започнал с „физически забележки“, но безуспешно. Тогава заклал фамилния петел, едно от най-ценните неща на бедното му семейство. И заплакал безпомощен, за да въздейства на сина си. Именно тези сълзи, за които с вълнение разказва Инженерът са преобърнали живота му. Той става отличник. Завършва с отличие не само основното си образование, но и селскостопанския техникум в Хасково, където нивото на образование е много високо. Записва в Учителския институт в Кърджали, но не е удовлетворен от нивото. Тогава кандидатства във ВИММЕСС – Русе и се дипломира като машинен инженер.

    Помни и до днес първите спечелени пари. Включва се в строителна бригада в Димитровград, за да си купи нови панталони. Това се оказва тежко предизвикателство. Прибирането му към Кърджали е съпроводено с перипетии и вместо с панталон се връща с… комбинизон. Първата му любовна среща с жената на живота му, пък е белязана с нова колизия. Сяда на прясно боядисана пейка с новия си костюм. След търкания, за да изчисти боята с три шишета с бензин отива на среща.

    За съпругата  си казва, че е била най-хубавата и руса във випуска от Педагогическия институт в гр. Русе. Стотици хиляди пъти ѝ благодари за двете чудесни дъщери, които му е родила и възпитала. Айлин е утвърден зъболекар, а Хафизе – юрист с отлична диплома от СУ „Св. Климент Охридски“. Изпитал е страх от съпругата си само веднъж – когато загубил малката Хафизе и се опитал да я успокои, че спокойно, ще я излъчат  вечерта по новините.

    Зад всеки успял мъж стои една жена, а аз се смятам за успял, подчертава Джевдет Адем. Той е категоричен, че без здраво семейство, няма успешен бизнес. Той непрекъснато повтаря на дъщерите си: Ако сте полезни на обществото ще сте полезни на себе си.

    Джевдет Адем е пастпрезидент на Ротари клуб Кърджали. Един от най-уважаваните ротарианци. Затова на празника му бяха, както приятелите от Кърджали, така и тези от Момчилград. Той се включва във всяка благотворителна кауза, без да жали средства. Работи и за връзките с ротарианци от Турция и Гърция. Подпомага осъществяването на много проекти на Ротари клуб Кърджали. Под неговото ръководство като президент на Ротари клуб Кърджали, през 2009 г. , обнови родилното отделение в болницата в гр. Кърджали. Бяха закупени най – модерните кувьози в свете, за да дадат живот на много деца.

    Неговите приятели ротарианци бяха единодушни в пожеланията си за здраве и още дълги години прекарани заедно.

    Поздрави го и кметът инж. Хасан Азис. Той попита сега кой ще даде на рожденика 1700 лева за вълнуващото водено на тържеството. Защото хуморът му е преди всичко любов към живота. Тази любов е видна от Всевишния и той ще му даде нови върхове, изрази увереност градоначалникът. Познаваме Джевдет Адем като всеотдаен човек и ротарианец, подчерта Хасан Азис. Всеки може да завърши висше образование, но не всеки  като него завършва академията на живота, каза още кметът.

    Джевдет Адем бе поздравен и от председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, с който са работели дълги години заедно.

    За финал Джевдет Адем се обърна към градоначалника с призив: „Г-н кмете, внесете от името на Националното сдружение на общините в Република България законови промени в парламента. В акта за раждане на всеки човек да пише не само кога  и къде е роден, но и защо."

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ин
      инж.Недялка Бахчеджиева
      2 0
      19:58, 31 май 2018
      Господин Кулов! Явно ви е домързяло да си сверите информацията след като имате наглостта да публикувате лъжи относно Проектанта и изпълнител на металната конструкция на пазара в Кърджали .Редно е да поправите грешката си като пуснете нова публикация и най-вече добавите искрените си извинения към семейството и паметта на един невероятен професионалист Инженер Петър Видински!
    Последни новини