Безопасно ли е да комбинирате мляко и яйца?

Все повече данни се събират в доказателство на тезата, че повечето стомашно-чревни проблеми се дължат на неправилното комбиниране на храните в менюто ни. Едновременната консумация на определени продукти в едно хранене може да затрудни смилането на храната и да предизвика стомашно разстройство, запек, газове и тежест в стомаха. Една от комбинациите обаче, която крие минимален риск от подобни нежелани последствия е едновременното консумиране на яйца и мляко.

И яйцата, и млечните продукти са сред най-пълноценните храни по отношение съдържанието на основните хранителни вещества, микроелементи и витамини. И в двете храни се съдържа голямо количество белтъчини, включително някои от незаменимите аминокиселини. Отделно яйцата са богати на есенциални мастни киселни, а млякото – на калций и магнезий. Комбинирането на млечни продукти и яйца в едно хранене е много удобно средство за балансиране приема на протеини. Това е причината такава комбинация да е сред любимите на хора, които работят за натрупване на допълнителна мускулна маса.

Основният проблем при комбиниране на мляко и яйца е тенденцията да се използват сурови яйца в комбинация с прясно или кисело мляко за направа на различни шейкове. Подобно комбиниране на храните крие известен риск за здравето в 2 направления.

От една страна, суровите яйца, както и недобре термично обработените, може да съдържат жизнени опасни бактерии, които да доведат до хранително натравяне. От друга страна, суровите яйца съдържат специфичен тип протеин, който се свързва с биотина в храната и възпрепятства усвояването му в чревния тракт. Така, при редовна консумация на сурови яйца се създава сериозен риск от хроничен дефицит на биотин. Биотинът е важен витамин от група В (В7) с основна роля за поддържането състоянието на кожата, косата и ноктите. Млякото е сред богатите на биотин храни, но консумацията му едновременно със сурови яйца ще възпрепятства усвояването на важния витамин.

Ограниченията в случая важат единствено за комбинирането на млечни продукти със сурови или недобре обработени террмично яйца. При достатъчна кулинарна обработка те може да се комбинират с мляко, без ограничения.

Комбинирането на яйца и мляко в едно хранене може да доведе до нежелани последствия при хора с хранителна алергия. Млечният и яйченият протеин са сред най-честите алергени и едновременната им консумация може да засили проявите на алергична реакция при хора с повишена нагласа. При всички други случаи обаче комбинирането на яйца и мляко се счита не само за безопасна, но и за полезна консумация за набавяне на някои от най-ценните хранителни вещества.



 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини