Кметът на село Железник е сред първите прибрали акациевият мед

Изображение 1 от 2

    Кметът на чернооченското село Железник Себахтин Мустафа наред с редицата оригинални инициативи за селото е и един от първите прибрали акациевият мед от кошерите на пчелното си стопанство.

    Селският кмет сподели, че е доволен от тазгодишният медобер. Получил е повече от 10 кг мед от 10 рамков кошер. Предишните две години в района нямаше дажба, казва той.

    Пчеларството не е лесно занимание, но въпреки това привлича интереса ми, казва Себахтин Мустафа. Той разказва, че при първата главна паша за годината, пчелите, при добри грижи на стопанина, достигат своето максимално развитие. Приблизително 1 седмица преди началото на цъфтежа се поставят магазините и пчелите се оставят на спокойствие.

    Основен дървесен вид у нас, който е свързан с тази паша е бялата акация. Обикновено в нашата надморска височина акацията започва да цъфти от 5 до 10 май и продължава малко повече от две седмици. През това време силните кошери могат да напълнят магазина с акациев мед.

    Неблагоприятно се отразява на медосбора наличието на продължителни валежи, силни засушавания или силен и продължителен вятър.

    Цената на меда в района е около 15 лв./кг.

    Исмет Исмаил

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пч
      пчелар
      1 0
      10:27, 17 май 2018
      добре вади мед,но да вземе си смени и основите-какви са черни,сигурно по 5 години ги ползва
      колко ли зараза разпространява чрез тях
    Последни новини