Ардинското село Бял извор влиза в картата на биопчеларството

Дивите растения, които вереят в планината дават много висока стойност на произведения мед и другите пчелни продукти, сочат проучванията. Село Бял извор в община Ардино ще се бори да заеме едно от сертифицираните места в България за отглеждане на пчели. Според кмета на селото Зехни Емин пчеларството вече има традиции, но ако в други райони с пчели се занимават по-възрастните хора, то в Бял извор пчеларството е поминък и за по-младите.
Засега 8 пчелари произвеждат мед, като всяка година те увеличават пчелните семейства. За да влезе дадена местност в интерактивната карта за отглеждане на пчели по биологичен начин, тя трябва да отговаря на ред изисквания. Районът трябва да бъде основно с диворастяща медоносна растителност – акация, липа, глог и др., в чисти по отношение на селскостопански мероприятия райони.
Според Димо Димов, председател на Националното сдружение за биологично пчеларство в България има стремеж много пчелари да бъдат сертифицирани и да получават субсидии по агроекологичната мярка, като в същото време пчелините им са в райони с интензивно отглеждане на селскостопански култури, като рапица и слънчоглед. Планинските райони като цяло са подходящи за развитие на биопчеларството, тъй като там не се развива интензивно земеделие.
Дивите растения дават много висока стойност на произведения продукт. Биологичният прашец има до два пъти по-висока стойност. Биологичният прополис пък е с по-високи стойности цели 4-5 пъти в сравнение с конвенционалното пчеларство, според данните на Националното сдружение за биологично пчеларство в България. През последните години в България се наблюдава бум на желаещите да се занимават с биологично пчеларство. По данни на сдружението, изнесени от председателя Димо Димов, към края на 2011 г. има 200 биологични пчелари. Пчелните семейства надхвърлят 70 000. Произведеният пчелен мед, който е деклариран като биологичен е повече от 1 000 т.
Кметът на с. Бял извор Зехни Емин обясни, че ще се направи всичко необходимо за да бъде включено с. Бял извор в българската карта за биопчеларството. Той е готов да помогне на всеки стопанин за изготвянето на проекти за кандидатстването за държавна субсидия в пчеларския бизнес.

Източник: http://www.antenneair.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини