„Дънди прешъс металс“ започва добив на руда от Ада тепе от 1 юли, преработката стартира от 1 октомври

Изображение 1 от 4

    „Дънди прешъс металс“ започва добив на руда от Ада тепе от 1 юли т. г. , а преработката ѝ стартира от началото на октомври. Това съобщи за медиите изпълнителният директор на компанията за България Илия Гърков. Целта е добиването на златно-сребърен концентрат. По време на концесията на находището Ада тепе ще бъде добита 0,85 млн. тона руда. Рудникът е открит. Строи се обогатителна фабрика. Ще има интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци. Целият рудник е аналогичен на този в Челопеч, където също оперира „Дънди прешъс металс“ – България. Единствената разлика е интегрираното съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което е по съвременния вариант за съхранение на хвоста. При него липсва водно огледало. Предвижда се нулево заустване на водите и използване на дъждовни води в работния цикъл. Рекултивацията ще върви заедно с експлоатацията на рудника.

    Това стана ясно в деня на  подписването на Годишния рамков договор, когато от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ организираха и Ден на отворените врати в рудник „Ада тепе“. По време на събитието представители на минното дружество показаха на местните граждани и журналисти напредъка по новостроящия се обект. Над сто души посетиха „Ада тепе“ и получиха пълна информация за новостроящия се обект и прилагането на най-високите световни стандарти за строежа на рудника.   

    Община Крумовград ще получава ежегодно 50% от изплатеното от „ДПМ Крумовград“ ЕАД концесионно възнаграждение за всяка година от времето на експлоатация на рудник „Ада Тепе“.

    В изпълнение на „Проект за „Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък „Ада Тепе“ на находище „Хан Крум“, концесионерът се ангажира да наема приоритетно работници/служители, фирми и подизпълнители от община Крумовград, където и доколкото това е практически приложимо, да осигури прозрачност по отношение на процедурите и условията при избор на кандидати и подизпълнители, които да бъдат уведомявани предварително за предстоящо обявяване на свободни работни места или дейности.

    Професионалното развитие е ключова цел на „ДПМ Крумовград“ ЕАД и Дружеството създава възможности за професионално развитие чрез екипи от експерти в избрани области. Обучението се развива в следните направления: Професионално развитие на служители на „ДПМ Крумовград“ ЕАД; Развитие на умения и квалификации на доставчици и подизпълнители на „ДПМ Крумовград“ ЕАД;  Развитие на умения и квалификации на жители на община Крумовград по избрани области и направления.

    „ДПМ Крумовград“ ЕАД ще работи съвместно с община Крумовград за осигуряване на възможности за подпомагане на развитието на малките и средни предприятия в общината (МСП), с крайна цел създаване на заетост и дълготрайни икономически ползи за хората от общината.

    Предстои да бъде разработена Програма за финансиране на МСП от община Крумовград, която да определи начина на финансиране, обхвата и фокуса на дейността, критериите за избор на проекти и др. Финансирането по тази програма ще започне при стартиране на производството и ще продължи до приключване на експлоатацията на минното предприятие. Общият бюджет за осъществяването на Програмата в размер на $ 5 млн. /пет милиона/ щатски долара.

    Целта на този вид финансово подпомагане е да се направят инвестиции в инициативи и проекти, които осигуряват трайни ползи за по-големи групи хора или за цялата общественост в Крумовград. Това са дейности, свързани с подобряване на инфраструктурата в района, здравеопазването, образованието, културата, спорта и туризма. Средствата ще се определят като процент от печалбата на Дружеството за всяка година през периода на експлоатация. Дейностите, които ще се финансират, ще бъдат одобрявани ежегодно от Общинския съвет на Крумовград.

    На община Крумовград, по време на строителството на минния обект, ще бъдат осигурени $ 1 млн. /един милион/ щатски долара за осъществяване на дейности и проекти в обществена подкрепа.

    Допълнителен ангажимент в Социалната програма, поет от „ДПМ Крумовград“ ЕАД пред местните власти в сферата на туризма, е изграждане на нова зона за отдих на място, съобразено с предпочитанията на община Крумовград и местната общественост. Тази зона за отдих ще се изгради, за да се компенсира съществуващата зона за отдих на Ада Тепе, която няма да може да се ползва по време на строителството и експлоатацията на рудника.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини