СДС ще има нов председател.Преглед на печата

Премиерът Борисов няма да подава оставка и предсрочни избори няма да има, въпреки атаките от страна на БСП - това са някои от тематичните акценти на неделните вестници.
 
"Фалшива новина, която се разпространява е, че чакам да мине председателството, за да дам оставка, каза премиерът Бойко Борисов пред партийни активисти на Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора. "Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите", мотивира се Борисов цитиран от "Фокус". "Предсрочни парламентарни избори не стоят на дневен ред. Ангажиментът ни е за четиригодишен мандат", заяви и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Борисов каза, че е поел ангажимент към транспортните фирми, където работят са 70-80 хиляди шофьори. Той отрича, че президентът Макрон се обърнал към него да бърза с реформите на връчването на наградата "Карл Велики" в Аахен. "Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа. Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия президентът Макрон и аз. И пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини. Едва ли не специален гост съм, но да ми направи забележка. Малко поне да имаха срама", възмути се Борисов от критиките към него. - в. "Дневник.Протестът на медицинските сестри също е сред актуалните теми.
 
"Стотици медицински сестри и други медицински специалисти излязоха на протест в София. Те настояват за поне 1500 лв. заплата, за да се спре изтичането на млади специалисти в чужбина и поискаха подкрепа от всички българи. Според тях това да не е протест на "белите престилки", а на целия народ. Те скандираха: "Не можете без нас". На протеста бе приета протестна декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор "Здравеопазване" и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.
По данни на инициаторите у нас в момента работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са нужни още толкова. Средната им възраст е над 53 години, обясни пред Дарик Милка Василева, председател на асоциацията, организирала недоволството..." - в. "Стандарт".
Вестниците съобщават също, че Божидар Лукарски няма да се кандидатира за нов мандат начело на СДС.
 
"Божидар Лукарски се отказва от битката за лидерското място в СДС Избор на лидер и членове на ръководството ще има в Съюза на демократичните сили. Това реши Националният съвет на "синята" партия днес на извънредно заседание, съобщава bTV. Настоящият председател на СДС Божидар Лукарски се отказва от битката за поста. Отчетно-изборната конференция ще се проведе на 7 юли. Решението беше взето на фона на исканията на различни структури на СДС за оставка на Лукарски и заплахи, че опозицията в партията може да проведе свое алтернативно заседание в Пловдив. Преди 2 седмици искането за оставка на лидера беше съпроводено с батални сцени, след като крилото около него обвини вътрешната опозиция, че изпълнява чужд план за разрушаването на СДС, докато насреща пък полетяха критики за лансираната от Лукарски позиция, че политическата сила трябва да търси съвместни действия с управляващите националисти." - в. "Сега".
В. "Стандарт" отделя място на коментар по бюджета на ЕС: "Финансовата рамка на Европейската общност след 2021 година е добра, балансирана и предлага много възможности на страните членки. Това коментира в "Седмицата" на Дарик Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. Парите за сближаване са намалени с около 6 процента, но финансовата рамка е много по-гъвкава и са възможни нови комбинации, които да компенсират излизането на Великобритания, посочи тя. 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини