Медици протестират със самолетни билети " Тръгвам си"

 
Хиляди специалисти по здравни грижи излязоха на протест в деня на сестринството. Медиците протестират със самолетни билети " Тръгвам си". Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори се обявиха срещу ниските заплати и надигнаха глас срещу натрупваните проблеми в сектора.
 
А проблеми не липсват- недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.
 
В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Здравните специалисти настояват стартовата заплата да стане поне три минимални заплати за страната, за да се привлекат млади кадри.
 
Декларация с исканията на съсловието, адресирана до председателя на Здравната комисия в 44-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването, ще бъде прочетена по време на протеста. В декларацията са записани основните им искания:
 
1. Политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 г.
 
2. Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда ни - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната.
 
3. Задължително спазване на Колективния трудов договор, за да се постигне диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация.
 
4. Ясна визия за кариерното ни развитие - задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение.
 
5. Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.
 
Не можете без нас, скандираха медиците. Те настояха стартовата заплата да е колкото три минимални работни заплати за медицинските служители. Готови са на протести пак ако исканията им не бъдат чути. Те носеха импровизирани самолетни билети с надпис "Тръгвам си".
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    22:10, 12 май 2018
    "Не можете без нас" А вие без пациентите какво ще правите , протести ли? Не виждате ли , че хора от вашата гилдия източват парите,които трябва да повишат заплатите ви.Виждате, ама си траете. Що да не се облажат колегите , ако могат.От тях потърсете парите, които са ваши , като в последния случай в Пловдив. И сигурно на още много места.

Още новини

Последни новини