Децата на Черноочене отбелязаха Деня на Европа

Деня на Европа – 9 май, отпразнуваха родители, преподаватели, екипът на Областен информационен център – Кърджали /ОИЦ/ и членовете на клуб „Европа и ние“, които са ученици от трети и четвърти клас на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене.

Децата представиха историята за създаване на Европейския съюз и запознаха присъстващите с характерни особености на всяка страна членка. Те с ентусиазъм се включиха и в организираната викторина на европейска тематика и показаха отлично познаване на символите на европейската общност.

Учениците отбелязаха, че Денят на Европа е посветен на мира и обединението на Стария континент.

Управителят на ОИЦ – Кърджали Дора Христова запозна учениците с ползите от членството на България в ЕС и представи материали с добри практики на проекти в област Кърджали, финансирани с евросредства.

Тя връчи грамоти Европеец N1 на всички членове на клуб „Европа и ние“ и им пожела да растат достойни граждани на Европа.

Инициативата се реализира по проект „Твоят час“, финансиран от ЕС чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж /НОИР/“.

През 1985 г. ръководителите на страните от ЕС на заседание в Милано решават именно 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес, денят символизира стремежа на европейските народи към единство, мир и просперитет в Европа.

Исмет Исмаил

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини