Европейската комисия предлага пръстови отпечатъци в личните карти

Пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на Евросъюза предлага Европейската комисия. Мярката е поредна крачка в борбата срещу фалшификацията на документи, коментира в предаването "Преди всички" по БНР евродепутатът Емил Радев. 
Около 80 милиона европейци имат карти за самоличност, които са без биометрични данни и не са машинно четими, посочи Радев. Той коментир, че с предложението се цели да се предостави възможността терористи и престъпници да използват подправени документи, да влизат в ЕС от държави извън него. 
Радев каза, че идеята не цели въвеждане на лични карти в страните, където те не са задължителни, а модернизиране на съществуващите документи. Относно евентуалните срокове евродепутатът каза: 
"Европейските граждани, които имат машинно четими документи, до изтичане на срока им, а именно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще трябва да се сменят в рамките на 2 години". 
Емил Радев обясни, че три държави членки са с лични карти без зона за машинно четене, седем са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България е с достатъчно високи стандарти. 

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини