Кърджалийски десант за туризма в Кърджали, Ангелкова се среща с хотелиери и ресторантьори

Кърджалийски десант бе осъществен в Кърджали по покана на председателя на Асоциацията по туризъм „Перперикон“ д-р Фахри Идриз. За среща с представители на хотелиерския , ресторантьорския бранш и туроператори в родния си град дойдоха министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. В комплекс „Меаца“ те се включиха в дискусия за перспективите пред културно-историческия туризъм в областта заедно с областния управител Никола Чанев.

В приветствието си към гостите и представителите на бранша председателят на Асоциацията по туризъм „Перперикон“ д-р Фахри Идриз благодари за подкрепата, която ръководената от него организация получава. Осъществяваме една обща мечта-да развием туризма в Източните Родопи. Това е и мисията на нашата асоциация,каза д-р Идриз. Той посочи,че форумът дава възможност да се обсъди развитието на бранша в детайли с хора на най-високо ниво, които имат всички възможности и желание да помогнат.

За Кърджали бг вести Фихри Идриз припомни, че Кърджали има за първи път министър на туризма. Не само това България има за първи път такъв шеф на ведомство. Министър Ангелкова участва в две правителства на премиера Бойко Борисов, като заема поста от 7 ноември 2014 г.

Министър Ангелкова подчерта, че за туризма в Кърджалийса област е направено не малко, но още има какво да се желае. Тя припомни големия интерес в такива страни като Англия и Франция към перлата на Източните Родопи Перперикон. Определили сме за страната 12 културно-исторически дестинации. Кърджалийска област попада в „Магията на Източните Родопи“, посочи Ангелкова. Тя отбеляза, че министерството е разработило онлайн платформа „Аз обичам България“. Тя се ползва от 2 млн. потребители във Фейсбук и 150 00 в телефонните си апарати. Те могат да се ориентират къде най-близо да отседнат и каква забележителност да посетят. Това става на 13 езика и е първо по рода си в света.

Благодарение на усилията на бранша през 2016 г. имаме 8 200 000 туристи. През 2017 г. нощувките в страната са 26 млн.

Насърчаваме участие в различни борси, за да се подхранва интересът към региона, каза Ангелкова

Атанас Димитров бе лаконичен, че Кърджали е благословен с потенциала от културно историческо наследство и водни басейни.

Областният управител Никола Чанев бе категоричен, че културно историческият туризъм е изключително перспективен за областта. Областна администрация има стратегия до 2020 г.,която обхваща забележителностите на всички седем общини. Той отбеляза специално разнообразието на култови паметници,които привличат хора от различни етноси и религии.

Министър Ангелкова, областният управител Никола Чанев и Атанас Димитров отговориха на много въпроси поставени от присъстващите.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини