20 данъчни в ареста за малки, но редовни рекети. Преглед на печата

24 часа

20 данъчни в ареста за малки, но редовни рекети

Над 20 служители от столичната данъчна служба са задържани за разпит по подозрение, че са прибирали рушвети от търговци, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По обед във вторник антимафиоти влязоха да претърсват кабинетите на уличените на софийската ул. "Аксаков". Доказателства се събираха и в домовете на данъчните в София, Ботевград и Рила. Иззети са голям брой документи, казаха от прокуратурата.

Труд

Кутиите с цигари с уникален код

Нови бандероли и допълнителен код ще слагат на кутиите с цигари. Причината за това са нови разпоредби на директива на ЕС, които влизат в сила от 20 май 2019 г., пише в. "Труд".

Върху всяка кутия производителите ще поставят уникален код, който да показва в коя фабрика и кога е направена. Търговци на цигари ще трябва да отбелязват в документацията си кутиите и с кои номера купуват.

Целта е всяка кутия, която се появи на пазара, да може да се проследи през кои търговци е минала и къде е произведена.

Монитор

Всеки седми търговец ни удря в кантара

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предоставени на "Монитор".

Оказва се, че от инспектираните през 2017 г. общо 5597 везни за 817 или 14,6% е установено, че не отговарят на законовите изисквания. 261 измервателни уреда пък не са разрешени за използване за търговски плащания. 545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от извършена проверка, а за 11 броя са открити други несъответствия с изискванията на Закона за измерванията и приложимите наредби, като техническа неизправност и неправилна употреба.

Стандарт

Нощни патрули по селата

44 нощни патрули по селата в сливенско пуска полицията в града на сините камъни. Такива патрули има от няколко години на територията на участък Петолъчка, който обхваща 12 села. От началото на годината е създадена организация за присъствие през нощта на територията на останалите 32 села от участък "Запад", обяви старши комисар Димитър Величков, директор на областната дирекция на МВР в Сливен. Решението идва след среща с кметовете на всички села от общината. Нощните полицейски патрули ще извършват както наблюдение и контрол в селските райони, така и действия, съобразно искания от кметовете. До края на април директорът на ОД МВР-Сливен ще проведе среща с кметовете на селата и в общините Нова Загора, Котел и Твърдица.

Сега

След дълго умуване НАП започна ревизия на депутата длъжник

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице, съобщиха за в. "Сега" от агенцията. Проверката е започнала тези дни, след като стана публично известно, че депутатът е продал през април 2016 г. своята фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат.

От НАП твърдят, че миналата година са атакували сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП може да поиска прехвърлителни сделки да бъдат обявени за недействителни, ако те се извършат след започнала ревизия, която впоследствие установи задължения към бюджета. Тази възможност съществува от години, но както стана ясно от последната пресконференция на НАП, едва напоследък се прилага по-сериозно.

Капитал дейли

Единственият път, когато България изгони руски дипломати

Наречете го рефлекс от комунизма, но България има практика да посреща, а не да гони руски шпиони. Докато 17 държави от ЕС вече обявиха отпращането на руски дипломати в отговор на използването на бойно вещество на територията на Великобритания, София избра да привика обратно своя посланик в Москва. Изгонването на руски дипломат от страната ни би било събитие, което не се е случвало почти от идването на Владимир Путин на власт.

Последно това се случи през март 2001 година, когато трима дипломати от руското посолство бяха поканени да напуснат държавата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини