Защо диетата ни кара да се чувстваме нещастни

В стремежа да отслабнем често пренебрегваме цели групи храни, за да елиминираме излишните калории. Заедно с тях обаче прекрачваме границата и лишаваме организма си от важни хранителни вещества. От това страдаме не само физически, но и емоционално.
Ето защо, когато спазваме диета се чувстваме нещастни, с понижено настроение, дори изпадаме в депресия.

Тревожността и безпокойството, които могат да настъпят не се дължат единствено на факта, че ни се хапва нещо, от което сме решили да се лишим.  Дължат се на недостиг на някои хранителни вещества, които играят важна роля за мозъка и функциите му, наред с които е и настроението и себеусещането.

Лишаването от кои хранителни вещества води до тревожност, депресия и лошо настроение?

Цинк
Цинкът е важен за имунната система, кожата, косата, ноктите, но той регулира и настроението. Липсата на цинк може да предизвика разклащане в психичното здраве. Лошото настроение и раздразнението са само начална фаза, признак на недостиг на цинк.

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини са важни за сърдечносъдовата, ендокринната система, белите дробове, мозъчната функция и нервната система. Намаленият прием на омега-3 може да повлияе негативно настроението и в тежки случаи да предизвика депресия.

Витамин D
Този витамин е важен в борбата с разстройствата на настроението. Северните народи неслучайно страдат от по-голям брой депресивни състояния, тъй като витамин D се набавя предимно с помощта на слънчевата светлина. Източник на важния витамин са обаче и някои храни – сьомга, морски дарове, яйца. Ограничаването им може да доведе до спад в настроението.

Витамин В
Всички витамини от групата В са важни за настроението и емоциите. Намират се в млечните продукти, яйцата, рибата, птичето месо, черния дроб.

Йод
Йодът е важен за щитовидната жлеза, а тя от своя страна играе важна роля в регулирането на настроението и психичните процеси. Затова недостигът на този минерал в някои случаи е от значение за настроението. Набавя се от орехите, рибата, млечните продукти, йодираната сол.

Желязо
Ограничаването на храни, съдържащи желязо, е опасно за настроението, но и носи риск от анемия. Хората, които спазват диета без месо и риба обикновено страдат от известна форма на дефицит на желязо.

Шоколад
Шоколадът, разбира се, е любим на всички хора. Само мисълта за лишение от него може да понижи настроението. Но антиоксидантите в шоколада наистина са полезни. Той стимулира секрецията на серотонин, който повишава настроението. Похапвайте от време на време по едно блокче черен шоколад.


 

Източник: az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини