Мълчание за 16 млрд. лв.

Оповестената от гражданско сдружение БОЕЦ за несъбрани данъци в размер на над 16 млрд. лв. е потвърдена в отговора на НАП на отправеното запитване по Закона за достъп до информация. От тях над 5 млрд. са по схема за прехвърляне на фирми-длъжници на безимотни граждани.

В отговора на Министерство на Финансите на същото запитване се твърди, че то не разполага с информация.

Как нито една партия не е поставяла този въпрос досега?! запита риторично на пресконференцията във вторник идерът на БОЕЦ Георги Георгиев. „България продължава да е на последно място по доходи и на първо по бедност и корупция. Оказва се, че голяма част от ресурса ни е източен. Следовател Бойко Атанасов разкри наскоро, че се случват споразумения между прокуратурата и организирани престъпни групи за източване на ДДС, след които за виновните няма никакви последствия, каза още Георгиев.

Представители на БОЕЦ са били замеряни с яйца пред сградата на Българска телеграфна агенция, където се състоя пресконференцията. БОЕЦ представи публично информация и документи, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Национална агенция по приходите (НАП) и други институции, които съдържат скандални факти за несъбран Данък добавена стойност (ДДС) - с точни числа и по години - от 2000 до 2017 г. включително.

В България върховенството на закона наистина е поставено под въпрос, щом в управлението действа мафиотска структура, използваща своята власт да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си и да репресира и мачка неприемащите това, по същество криминално, всевластие, според БОЕЦ.

На 13 февруари 2018 г. ГД „БОЕЦ“ е внесло Заявление по ЗДОИ до НАП и до Министерството на финансите с искане да им бъде предоставена информация за несъбран ДДС по влезли в сила ревизионни актове. По предварителна информация, а и след направените от следовател Бойко Атанасов разследвания, става дума за несъбрано ДДС на стойност над 4.7 милиарда лева.

На 7 февруари 2018 г. БОЕЦ внася сигнал до НСО, ДАНС и МВР с искане да бъде осигурена охрана от НСО за следовател Бойко Атанасов, представяйки опасения, че животът на следователя е в опасност заради неговата дейност по разкриване на финансови и корупционни престъпления и направените от него разкрития пред сайта „Биволъ“ за съществуването на шпицкоманди в прокуратурата за изпълнение на мокри поръчки... „и всичко това на фона на поредицата показни убийства през последните месеци в столицата, едно от които на служител на НАП, занимаващ се именно с фиска“.

Сумата на несъбраното от държавата ДДС е зашеметяваща, пред нея човек остава безмълвен и бездиханен. Това заяви пред Фрог нюз журналистът Люба Кулезич. По думите ѝ само преди месеци е било възможно богаташи с огромни задължения да прехвърлят задлъжнелите си фирми на безимотни хора, след което тези задължения стават несъбираеми.

„Дали по този начин са натрупани част от тези несъбрани средства – работа на прокуратурата е да установи. При такъв случай обаче става дума за дефектно законодателство и дефектни народни представители, които са го изготвили и те трябва да понесат своята отговорност“, обясни Кулезич.

Според нея ако темата бъде омаловажена, най-вече от официозните медии, това ще е официализиране на геноцида над българския народ.

„Изнесените данни показват, че държавата трябва да бъде преоснована и преучредена, иначе просто ще изчезне“, заключи Кулезич.

НАП огласиха стряскащ факт за несъбрания ДДС. Отвратен съм, че големите медии не го отразиха. Това каза пред Фрог нюз журналистът Сашо Диков по повод пресконференцията на БОЕЦ. 

Направи ми впечатление стряскащата цифра. Впечатли ме и безумното разминаване в информацията за несъбраното ДДС между министерство на финансите и НАП. Първите са заявили, че нямат данни, а вторите, които са подчинени на първите, са я предоставили. Адмирации за шефа на НАП, че е дал информацията.

Има, обаче нещо, което буквално ме отврати. От 11 часа в сградата е имало пресконференция за БДЖ. Следващата пресконференция от 12 часа беше на БОЕЦ. Лично с очите си видях как в 12 без 3 минути, екипът на БНТ си тръгна без да остане. В 12 без 2 минути оператор на БТВ подробно снимаше яйцата, които са хвърлени по сградата на БTA. Но след това БТВ ги нямаше на пресконференцията. Човек от БиАйТи слезе в 12 без една по стълбите. Попитах го: Няма ли да останеш? А той ми рече: Никой не ми е казал.

Супер скандално е, че на тази пресконференция ги нямаше БНТ и БНР. БНТ ги нямаше и на кръглата маса за свободата на словото, организирана от съюза на издателите. Наистина не мога да си обясня. Тук не става дума, че БОЕЦ организира протест ред ВСС. Става дума за официален документ на НАП, от който е видно, че ДДС в размер на 16 млрд. лв. е натрупан от 2000-та година досега. Докато течеше пресконференцията на БОЕЦ, в залата стояха две камерки на Евроком и СКАТ и то в началото.

Видях, че в списъка на участниците са се записали колеги от Труд, Монитор и Телеграф. Интересно ми е каква ще е реакцията и гледната им точка. Ще е любопитно да се види какво ще е отношението на тези медии към шефката на НАП, огласила информацията за несъбраното ДДС. Точно този факт би трябвало да представлява интерес за всяка медия, защото касае всички хора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини