Франция планира да глобява фирми заради разлики в заплатите на мъже и жени

ренски компании, които дискриминират жените по отношение на заплащането, ще разполагат с три години, за да отстранят разликите, или ще бъдат глобявани, предаде Би Би Си.

Правителството обяви плана си пред синдикати и работодатели в сряда и сега те разполагат с един месец, за да изгладят детайлите. Ако бъде одобрена от парламента, мярката ще влезе в сила до 2020 г.

Във Франция мъжете все още получават с 9% повече, отколкото жените, въпреки законите за равното заплащане, датиращи от преди повече от 45 години.

По думите на премиера Едуар Филип всичко съществува по закон, но равенството на практика липсва. "Нашата цел е да преминем от хубави думи към истинско равенство", подчерта той.

В системите за определяне на заплатите на компаниите ще бъде инсталиран специален софтуер, който да следи за разлики във възнагражденията.

По-големите фирми, с персонал от поне 250 души, ще получат новия софтуер следващата година, докато тези, които наемат между 50 и 249 души, ще бъдат засегнати от 2020 г. Новата система ще започне да действа през 2022 г. и е предвидено да се правят четири пъти повече изненадващи проверки, отколкото сега.

Фирмите, които не решат проблема в рамките на три години след отправеното към тях предупреждение, може да бъдат глобени с до 1% от разходите им за заплати.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини