23 °C

Франция планира да глобява фирми заради разлики в заплатите на мъже и жени

ренски компании, които дискриминират жените по отношение на заплащането, ще разполагат с три години, за да отстранят разликите, или ще бъдат глобявани, предаде Би Би Си.

Правителството обяви плана си пред синдикати и работодатели в сряда и сега те разполагат с един месец, за да изгладят детайлите. Ако бъде одобрена от парламента, мярката ще влезе в сила до 2020 г.

Във Франция мъжете все още получават с 9% повече, отколкото жените, въпреки законите за равното заплащане, датиращи от преди повече от 45 години.

По думите на премиера Едуар Филип всичко съществува по закон, но равенството на практика липсва. "Нашата цел е да преминем от хубави думи към истинско равенство", подчерта той.

В системите за определяне на заплатите на компаниите ще бъде инсталиран специален софтуер, който да следи за разлики във възнагражденията.

По-големите фирми, с персонал от поне 250 души, ще получат новия софтуер следващата година, докато тези, които наемат между 50 и 249 души, ще бъдат засегнати от 2020 г. Новата система ще започне да действа през 2022 г. и е предвидено да се правят четири пъти повече изненадващи проверки, отколкото сега.

Фирмите, които не решат проблема в рамките на три години след отправеното към тях предупреждение, може да бъдат глобени с до 1% от разходите им за заплати.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019
Последни новини