Германският външен министър Зигмар Габриел напуска правителството

Зигмар Габриел, вицеканцлер на Германия и министър на външните работи, обяви, че няма да бъде част от новото правителство на канцлера Ангела Меркел.

След месеци на преговори, неговата Социалдемократическа партия гласува за подновяване на голямата коалиция с консерваторите, водени от Меркел, но лидерът на партията Мартин Шулц също подаде оставка.

Социалдемократите имаха представители в правителството, водено от християндемократите на Меркел, което управляваше страната от 2013 г. насам. Така наречената червено-черна коалиция беше на власт под нейно ръководство също в периода между 2005 и 2009 г.

Андреа Налес, генерален секретар на Социалдемократическата партия, и действащият лидер на партията Олаф Шолц са били тези, които са информирали Габриел, че той няма да бъде първи дипломат на Германия, според изявление, публикувано във "Фейсбук". Габриел уточнил, че все още е депутат в Бундестага.

Социалдемократите трябва да посочат кандидати утре за длъжността външен министър и други членове на правителството. Спекулациите в медиите показват, че Шолц най-вероятно ще поеме финансовото министерство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини