Гигантско златно яйце в Швеция (видео)

Шведските сауни са една от традициите, с която страната се слави  Сега двама творци създават необикновена инсталация с форма на яйце, която е и действаща сауна. И тя има осезаем социален ефект.

Обществената сауна / арт инсталация е създадена за града и неговите жители  и е посветена на проекта за градска трансформация в Кируна. Цели квартали трябва да бъдат преместени поради пропадане на земята от десетилетия на добив на желязо.

Преместването на едно семейство е свързано с трудности с приспособяването, но да се премести цял град? В Кируна, Швеция, цяла община е принудена да се премести поради земни пропадания, причинени от близката мина. По време на този объркващ и хаотичен период Solar Egg събира жителите. Уютната сауна е създадена, за да служи като мозъчен тръст. Социалната скулптура се превръща в място за бягство, за събиране, свързване, място където се раждат и обсъждат идеи.

Oвалната сауна на известните артисти Матс Бигертанд и Ларс Бергстрьом е вдъхновена от суровия арктически климат на шведския град Кируна. В освен екстремния студ, този проект отчита и спецофочните светлинни условия в района,в  който шест месеца цари полярна нощ, последвана от шест месеца бели нощи.

Структурата е висока пет метра и широка четири метра, има обвивка от позлатена неръждаема стомана, която отразява града и околния пейзаж. Вътрешната печка на дърва в центъра ѝ осигурява достатъчно топлина. Сауната е изработена от 69 отделни части, които са сглобяеми и тя може да бъде преместена на различни места в града.

Bigert & Bergström отдавна са очаровани от връзката между хората и природата, енергията и технологиите. През 1998 г. те създават климатична камера за Световното изложение в Лисабон; която им спечелва международно признание.

Инсталацията в Кируна играе ролята на художествен катализатор - овалната сграда символизира предаността на хората, които поставят ново начало в града си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини