Lumina Park в Ботаническата градина на БАН с над 130 светлинни инсталации

В Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) на 27 октомври от 18:00 ч. ще се открие светлинното изложение Lumina Park "Вълшебна градина", съобщи директорът на научната институция проф. Светлана Николова.

По този начин Ботаническата градина на БАН отбелязва 30-годишния си юбилей като самостоятелно звено.

Lumina Park е част от серия паркове, изгряващи за есенно-зимния период в десет европейски града. В София паркът ще предложи над 130 светлинни инсталации и три арт инсталации от двама полски художници - Марта Мулава и Ярослав Козиара. Атракцията се разпростира на площ от 1,5 километра в Ботаническата градина на БАН, а всеки сезон екипът създава преживяване с различна тема, като за първата си година в София тя е "Вълшебна градина".

Инсталациите са атрактивни за посетители от всички възрасти - визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета, животни, природни явления и завладяваща музика. Светлинното изложение може да бъде видяно всеки ден, без понеделник, между 18:00 и 22:00 ч., в периода от 27 октомври до края на февруари. 

Ботаническата градина на БАН е специализирано академично звено, в което се отглеждат и поддържат документирани колекции от живи растения за образованието и експерименталната ботаника. Обществената функция на градината е свързана с проблемите на проучването и опазването на биологичното разнообразие, както и с разпространението на знания за него за изграждане на отношение към устойчивото стопанисване на биоразнообразието.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини