Социалистите в Кърджали възмутени от отстраняването на Жаблянов

Социалистите в Кърджали са възмутени от отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание.Ето и позицията им:

Позиция на ИБ на БСП Кърджали

Изпълнителното бюро на  БСП-Кърджали  изразява категоричното си несъгласие с начина, по който бе отстранен г-н Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание. Изразяваме категоричното си несъгласие с мотивите за неговото отстраняване – мотиви, които не са съобразени с Правилника за дейността на Народното събрание.

За първи път отстраняването на народен представител от ръководен пост се прави заради изразено лично мнение! Свободата на словото е основен принцип на демокрацията.Правото на лично мнение е гарантирано от Българската конституция. Днес парламентарните групи на ГЕРБ, ОП и Воля нарушиха Конституцията, в която са се клели.   Припомняме, че създаването на Народния съд в България е потвърдено от Декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 год. и Женевската конвенция от 1949 год.Ние почитаме жертвите на всяко  политическо насилие, но не разбираме, защо Парламентътна Р България отхвърли предложението на г-н Валери Жаблянов да бъдат почетени ВСИЧКИ жертви на политическо насилие!

 Считаме, че демокрацията в България  никога не е била толкова застрашена! Нещо повече: считаме, че е сериозна опасността за обществото ни именнолипсата на адекватна реакция от страна на управляващите срещу съвременни нацистки и фашистки прояви, каквато е Луковмарш. Ние ще се противопоставяме на всички опити да бъде пренаписана българската история!

Изразяваме пълната си подкрепа за г-н Валери Жаблянов и за неговатапозициятаза необходимостта от помирение и общо отношение към жертвите на политическото насилие. В основата на историческите оценки трябва да стои дистанцията на времето, стремежът към историческа истина и човешката обективност.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини