Последните снимки на Сатурн от "Касини"

    "Касини" приключи изследователската си работа с героичния Голям финал на 15 септември 2017, когато апаратът се гмурна в атмосферата на Сатурн. Но данните, изпратени от него през 13-те години около далечния газов гигант, продължават да се обработват и изследват.

    Сега НАСА публикува изображение - мозайка от някои от последните снимки, направени от камерите на Касини, което показва мястото, където космическият кораб ще влезе в атмосферата на планетата няколко часа по-късно. 

    Камерата е заснела Сатурн откъм нощната страна на планетата, осветена от слънчевата светлина, отразена от пръстените. Тази област се намира на нощната страна на планетата по това време. Тя предстои да се завърти и да попадне в дневна светлина, докато Касини прави своето последно гмуркане в горната атмосфера на Сатурн, завършвайки забележителното 13-годишно проучване на далечния газов гигант. На снимката мястото на гмуркането на "Касини" е оградено с бяла елипса.

    Изображенията, направени с помощта на червени, зелени и сини спектрални филтри, са комбинирани, за да покажат картината в почти естествен цвят. Изображенията са направени с широкоъгълната камера на "Касини" на 14 септември 2017 г., на разстояние около 634 000 километра от Сатурн.

    По-раншно изображение на море на Титан НАСА публикува наскоро във връзка с ново изследване на течните морета на Титан. Още много данни, събрани от "Касини" при прелитанията му край луните на Сатурн предстои да бъдат анализирани и може би учените ще направят много открития за далечните и невиждани досега кътчета на тази част от Слънчевата система.

    Лигея Маре, показан на изображението по-горе, по данни, получени от космическия кораб "Касини" на НАСА, е второто по големина известно течно тяло на Титан. "Морето" е пълно с течни въглеводороди, като етан и метан, и е едно от многото морета и езера в северни полярни райони на Титан.

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини