Кърджали отбеляза Деня на жертвите от тоталитарния режим

Изображение 1 от 4

    Днес Кърджали почита жертвите на тоталитарния режим.По инициатива на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов 1 февруари е ден на всенародна памет. По този повод пред паметния знак на дисидента отец Благой Топузлиев се събраха кърджалийци, солидарни с жертвите на комунистическия режим. Те положиха венци и цветя на паметника. Официалните институции бяха представени единствено от зам.-областния управител Севда Камбурова.

       Днес почитаме всички жертви на един мракобесен режим, но се прекланяме не само пред загиналите, а и пред тези, чиито съдби и животи са съсипани и объркани, и пред техните семейства и близки, които са понесли всички тежки последствия от етикета „враг на народа”. Това каза председателя на Дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова. Тя посочи, че от комунистическите репресии са пострадали хиляди хора, но 10 ноември не им донесе нито утеха , нито реабилитация. Дори днес днешните комунисти, наречени социалисти, скочиха срещу изучаването на един цял исторически период, който досега беше потънал в забвение. Гражданското общество в България не се справи в битката за истината, а политическите партии не поискаха да я покажат. Това подчерта Иванова.

    Елена Шукерска от сдружение „Форум”, което организира поклонението изрази недоумението защо няма представители на местната власт. Народ, който загуби паметта си, не може да върви напред, категорична бе Шукерска. Тя каза,  че мястото на поклонението не е избрано случайно. Паметният знак на отец Топузлиев е знак и за борбата срещу комунизма в Кърджали. Децата ни трябва да знаят за изтреблението на елита на нацията от т.нар.Народен съд. Затова историята на тоталитарния режим трябва да се изучава, категорична бе Шукерска.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Къ
      Кърджалийче
      0 -2
      14:23, 1 фев 2018
      Благой Топузлиев, попа?! Лека му пръст, но кое му е дисидентското? В какво се изразява то? В незачитането и нарушаването на религиозни и обществени правила и норми ли, в екстравагантно поведение ли... И като бе толкова голям дисидент (и българин), защо след 1989 година емигрира ... b
    Последни новини