Животновъдите отново излязоха на протест, искат оставката на министър Порожанов

Животновъдите от региона отново излязоха на протест и поискаха оставката на министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговия екип. Фермерите блокираха спирка „Джебел”,след като пред експерти от земеделското ведомство те са поискали промени в Наредба 3, в която се поставя изискването те да представят фактури за предадено на мандрите мляко. Срещу документите те получават субсидии. Фермери от Кърджалийско,Хасковско,Новозагорско и Свиленградско обвиниха мандрите ,че отказват да издават фактури,че имат картел помежду си и не им изкупуват млякото,налагайки изключително ниски цени.Те твърдят,че мандрите работят в сивия сектор и ги обричат на фалит.Стопаните искат да се върне отново старата форма за субсидиране на глава добитък.

 Протестиращи от Кърджалийска област се оплакаха ,че са били обект на заплахи от институции да спрат протестите.Казано им било,че ще бъдат обект на масирани проверки.

Протестиращите фермери направиха опит да блокират трасето на международния път за ГКПП "Маказа-Нимфея",но бяха спрени от полицейски кордон.Тогава те се натовариха на колите си и се стовариха на разклона при с.Глухар.Тук те започнаха в индийска нишка да преминават по пешеходната пътека и така преустановиха движението.Натрупаха се колони от автомобили.След петнадесет минути усилия полицията успя да отвори пътя за движение.

Ще припомним, че това е вторият протест на животновъдите от региона за седмица.Те са решени въпреки заплахите да отстояват исканията си.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини