ГЕРБ праща конвенцията в Конституционния съд. Преглед на печата

"Дума":

62% от българите имат доверие в МВР, едва 21% в съда

Българите имат доверие в МВР и биха подали жалба в полицията, ако се наложи. Но когато се стигне до съдебната власт, сънародниците ни са далеч по-резервирани. Това показват данни от проучване на изследователския център "Тренд", публикувано вчера. Анкетата е проведена "лице в лице" сред 1002 пълнолетни респонденти и е осъществено между 10 и 18 януари 2018 г.

62% биха се обърнали към полицията при заплаха за личната им сигурност. Едва 21 на сто обаче имат доверие в ефективността на съдебната власт. Толкова са процентите и по отношение на доверието в законодателната система.

Близо 30% не се чувстват сигурни в дома си, показва допитването. 90 процента посочват, че в последната година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение. У 8% от респондентите има страх от насилие от страна на полицията. 78% се страхуват от крадци, две трети - от хора от ромски произход, хулиганите притесняват 69 на сто. Едва 2 процента декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг/партньор, а 92% отговарят отрицателно.

Професии. 

"Сега":

Три инженерни професии са обявени за дефицитни

Списъкът на професиите, за които има недостиг на работна ръка, е допълнен с три нови единични групи професии. Това съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието на НСТС, предаде БГНЕС.

"На база на обсъждане в Национален съвет за трудова миграция и мобилност и предложение на работодателските организации са въведени три нови единични групи професии, които ще се ползват от т. нар. "бърза писта", т.е. при тях работодателите няма да са задължени да провеждат така наречения "пазарен тест". Тоест присъствието им в списъка означава признат недостиг на съответните кадри в тази професия", обясни Петков.

Спор. 

"24 Часа":

ГЕРБ праща конвенцията в Конституционния съд

ГЕРБ внася питане до Конституционния съд дали Истанбулската конвенция противоречи на конституцията, обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Питането е във връзка с това, че в основния закон пише, че бракът е доброволен акт между мъж и жена, но в искането до КС управляващите не цитират конкретен текст от основния закон.

Нямаме намерение да променяме конституцията, каза Кирилов. ГЕРБ няма да се откаже от християнските ценности, декларира и Тома Биков. Нямаме нито скрити, нито открити намерения за въвеждане на гей бракове, нито 3-и, 4-и или 5-и пол, допълни той. Главната цел на конвенцията е да се справим с домашното насилие и да помогнем да се върнат християнските ценности в семейството, обясни Биков. БСП пък промени въпроса си за референдума от "Подкрепяте ли НС да ратифицира конвенцията?" на "Против ли сте НС да ратифицира Истанбулската конвенция?" Соцлидерката Корнелия Нинова пусна позиция във фейсбук срещу шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ВМА.

"Сега":

Венцислав Мутафчийски оглавява за постоянно ВМА

Кабинетът предлага на президента да назначи проф. Венцислав Мутафчийки за шеф на Военно-медицинска академия и главен лекар на въоръжените сили.

Мутафчийски и сега оглавява ВМА, след като през май м.г. бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на болницата на мястото на проф. Николай Петров, който тогава стана здравен министър. Сега правителството предлага той да бъде удостоен и със званието "бригаден генерал".

Искания. 

"Сега":

Бизнесът иска още облекчения при наемането на работници

Работодатели настояха да отпадне или да бъде променено ограничението общият брой на граждани от трети страни, работещи за местния работодател, да не надвишава 10% от наетите по трудово правоотношение български граждани. Искането беше представено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от председателя на АИКБ Васил Велев и от зам.-председателя на БСК Димитър Бранков.

Според Велев заложеното ограничение трябва да отпадне или да се увеличи от 10% до 30%. От БСК подкрепят това предложение, макар че тяхната идея е процентът на наетите чужденци от трети страни да се увеличи от 10 на 20 на сто.

Работодателите мотивираха предложенията си с нуждите на пазара на труда. "Поради неблагоприятните демографски тенденции на сто напуснали пазара на труда влизат едва 63-ма, а 5-6 заминават за чужбина.

Винетки. 

"Монитор":

Пунктове за винетки на всеки седми километър

Новите винетни стикери за годината се продават в над 3000 разпространителски пункта. При близо 20 000 км пътна мрежа в страната пътната такса може да бъде платена на всеки седми километър, показва сметката. От всички пунктове 374 са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и граничните пунктове.

До края на деня важи валидността на годишните винетки за 2017 г. Новите стикери имат нова валидност една година от датата на закупуването, а не както беше досега - до края на януари на следващата година. Цените на всички винетки за леки автомобили остават без промяна спрямо предишни години. За 12 месеца ще платите 97 лв., месечната струва 30 лв., а седмичната - 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли.

Цената ѝ е 54 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини