Обвиняем за незаконен прием на студенти в Медицинския университет заплашва разследващи

Един от обвиняемите за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправил сериозна заплаха към разследващите.

Това съобщи тази сутрин пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че разследващият екип се състои от двама прокурори и трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП, и те са били заплашени с думите: „Ще плачете с кървави сълзи."

„В петък, когато беше повдигнато обвинение на едно от лицата, то се опита да дестабилизира екипа, отправяйки заплахи и закани. Това няма да остане без последствия. Главният прокурор ще вземе мерки. Абсолютно недопустимо е обвиняемо лице да си позволява подобно поведение“, коментира още Арнаудова пред Нова телевизия.

По думите ѝ разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа.

Миналата седмица бяха повдигнати обвинения на шестима души, на които беше определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 000 лв.

Говорителят на главния прокурор потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев.

„Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на Република България, затова разследването се води от Специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от МУ, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки“, уточни Арнаудова.

Тя подчерта, че до момента съдебното производство е над 200 тома, като то е започнало още от септември.

„Официално по документи един голям кръг от чуждестранни студенти за издържали изпити и са започнали обучението си по медицина на английски език. Установихме, че документите, които са били предоставени на МУ, са били подготвяни от членовете на групата и е придаден такъв вид на тези документи, че да послужат за вписването им като такива. Лицата, които се разследват, са основно от арабски произход, за тях е установено, че част от тях дори не владеят английски език. Най-сериозна индиция за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират в официалните им документи, т.е вероятно това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат в България“, каза още говорителката на Сотир Цацаров.

И уточни, че получавайки статут на студенти редовно обучение, те получават статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха и за прикрит незаконен трафик на мигранти, допускат разследващите.

До момента специализираната прокуратурата е извършила 40 претърсвания на територията на София, а 27 лица са обискирани. Продължават действията по разследванията.

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала 2015- 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 - 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема, но са иззети общо 150 студентски досиета.

Ще има още обвинени за злоупотребите, заяви още Румяна Арнаудова.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини