Намалял е броят на пожарите и спасителните дейности в областта през 2017 г., загиналите са двама

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали отчете резултатите от дейността си през изминалата година

В присъствието на старши комисар Красимир Шоторов, директор на дирекция „Оперативни дейности“ в  ГД „ПБЗН“,в регионалната пожарна дирекция в Кърджали днес беше направен отчет-анализ за резултатите от работата през 2017 година. На отчета участваха ръководителите на основните части на единната спасителна система в областта: директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков, директорът на Областния съвет на БЧК Жана Чакърова-Шукерска.

Анализ на дейността беше направен от директора на регионалната пожарна дирекция комисар Сергей Заимов.

Защита при бедствия, пожари, аварии и други произшествия

През 2017 г. са регистрирани общо 883 излизания с противопожарна техника, от които 784 са за възникнали произшествия. За сравнение през 2016 г. са регистрирани 1106 излизания, 1005 от които за възникнали произшествия.

Броят на произшествията спрямо 2016 г. е намалял с 22 %. Най-значителна е промяната при пожарите - намаление с 24 %, а при осъществените спасителни дейности намалението е с 20%. Причините за това са в по-благоприятните от пожарна гледна точка метеорологични условия през изтеклата година.

Дяловото участие на възникналите пожари през 2017 г. надвишава този на осъществените спасителни дейности   – 56 % срещу 44 %, при дяловото съотношение за 2016 г.  - 58 срещу  42 %.

От извършените през периода спасителни дейности водещ е делът на осъществената „техническа помощ“-88 % от общия брой.  

По отрасли водещ е делът на произшествията в „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 42 % от общия брой. За сравнение през 2016 г. отрасъл „жилищно стопанство, дейности на домакинства” също е водещ и е с дял – 35 %. Най-честата причина за възникналите произшествия през отчетния период е „небрежност при боравене с открит огън”– 27 % от общия брой, следвана от „неправилно ползване на отоплителни уреди” – 13 %. За сравнение през 2016 г. причина „небрежност при боравене с открит огън“ също е водеща и е с дял – 25 % от общия брой.

При пожарите по отрасли на първо място са тези в “жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 45% от общия брой пожари. За сравнение през 2016 г. водещ отрасъл с 35 % при пожарите е този на „селско и рибно стопанство”.

Водеща причина за възникналите пожари през отчетния период е „небрежност при боравене с открит огън“ – 49 % при 61 % за 2016 г.

Най-натоварена в оперативно отношение за 2017 г. е РС „ПБЗН“- Кърджали – 61 % от общия брой излизания при 58 % за 2016 г.

През 2017 г. при пожари  са загинали 2-ма и са пострадали 

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини