22 °C

Крайно време беше: Престъпленията на комунизма влизат в учебниците

Изображение 1 от 4

  Българските ученици вече ще изучават тоталитарното минало на страната. Но не само като някакъв исторически период, а ще научават и за престъпленията на комунистическия режим - една революционна промяна, според И. Бедров.

  От едно кратко съобщение на Министерството на образованието преди дни научихме, че са утвърдени и публикувани новите учебни програми за 10-и клас. Наред с новостите в природните науки, литературата и изкуствата, съобщението изрежда и новите понятия по история, където след много други се появява думата “комунизъм”. Промяната обаче е революционна и това определение изобщо не е пресилено. За първи път учебната програма, която е задължителна, казва на учителите по история, че трябва да обясняват на децата за комунистическия режим, култа към личността, народния съд, репресиите и лагерите.

  Промяната е революционна, защото 29 години след свалянето на Тодор Живков и края на еднопартийния режим на БКП, българските ученици знаят за онзи период само това, което чуват у дома от родители, близки или роднини. Така много млади хора не знаят нищо за годините от 1944 до 1989, а някои са придобили “розовите очила” на своите носталгични баби и дядовци, привърженици на Комунистическата партия. Резултатът е, че когато изследователският център “Тренд” попита през ноември “В кой период бихте искали да живеете”, 41% от анкетираните посочиха годините на комунизма.

  Кое точно е новото?

  Комунистическият период и досега присъстваше в някои учебници по история, но точно като период - без понятия като “Народен съд” и “Възродителен процес”, без зависимостта от СССР и без характеристиките на тоталитарната държава. Комунизмът присъстваше в някои учебници, но това зависеше от конкретните автори - сега е част от задължителната програма и това трябва да бъде отразено във всички следващи учебници.

  Учениците сега ще се запознават с “ролята на СССР за налагане на комунистическия режим”, “култа към личността”, “едноличната власт на Тодор Живков”, “политически терор и репресии”, “съпротива срещу комунистическия режим”, “политиката на БКП към българите от Пиринска Македония”, “дисидентски прояви”, както и “технологичното изоставане на България спрямо Запада”. В час ще се обсъждат понятията “диктатура на пролетариата”, “насилствено коопериране”, “репресивен апарат”, “изселване”. Всичко това е качествено ново и ще премахне един срамен за страната ни факт: България бе единствената сред бившите комунистически държави, които днес са в НАТО и ЕС, където тоталитарното минало не е подробно изучавано в училище.

  Как се стигна дотук?

  Включването на комунизма в учебната програма не стана от само себе си. През 2014 г. проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България написа петиция за това. Тя бе подкрепена от свои колеги, граждани и политици. Трима президенти застанаха зад каузата - Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и покойният д-р Желю Желев. Съпротивата срещу тази промяна бе огромна - както от самата образователна система, която по принцип приема трудно всяко нововъведение, така и от историци с по-леви убеждения, които са склонни да оправдават престъпленията на комунистическия режим.

  Има и гласове против - някои историци изразяват недоволство, че този период е представен в негативен контекст. Други им отговарят, че нима нацизмът се представя някъде в позитивен контекст? Припомнено бе също, че от 2000 г. в България действа закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

  Без спорове не може - това също е част от демокрацията. По време на обсъждането е имало и компромиси: от програмата са отпаднали “съветска окупация” и подготвяното присъединяване на България като шестнайсета република към СССР. Промяната обаче е факт и тя наистина е значима. Така след още едно поколение може и да не се стряскаме, че повечето българи свързват комунизма преди всичко с работа, спокойствие, безплатни здравеопазване и образование и икономически подем, и като че ли са забравили за отнетите човешки права, убийствата без съд и присъда и национализацията.


  Източник: дойче веле

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Oo
   oooo, от кога чаках това
   13 -12
   14:01, 19 яну 2018

   Браво

  • 2
   ВБ
   В България
   22 -13
   14:01, 19 яну 2018
   В България никога не е имало комунизъм. Какви историци какви президенди когато не познават строевете на държавите. Нима сега няма диктатура. С какво право Борисов дава едни 100 милиона на полицията без решение на НС и то след като бюджета е приет. Ами разпуснете НС след като всичко решава Борисов. Лошото е и другото, че след като се знае лошото и хубавото в отделните строеве не се извлича само хубавото, а се върви по утъпканото и се повтарят грешките. Умният човек греши, но не повтаря грешките си. Какво от това, че ще се напише като сами отглеждаме диктаторите си.
   • Ко
    комунизъм
    18 -10
    14:35, 19 яну 2018
    Може и да е нямало, но така се наричаше партията, която управляваше 45 години - Българска комунистическа партия. На нея се дължи и опорочаването на иначе достойната за мечтите на всеки идея. Всеки партиен секретар можеше да направи всякакво безчинство в името на тази идея. Привилегиите, давани от "нашата партия" на "наши хора" са причина за пъшкането им до ден днешен, както и за заблудата на маса мизерстващи, че някой е длъжен нещо да им даде, ако му се предложат. И който пречи, може да му се вземе всичко.
   • Ма
    мастикаджия
    7 -4
    15:21, 20 яну 2018
    А престъпленията на ГЕРБ кога ще се изучават?
  • 3
   Ха
   Хасковлия
   13 -10
   14:55, 19 яну 2018
   А , щом е от хамериканският университет, значи трябва да я слушаме.
   Само на един въпрос искам да ми отговори ,професор Евелина Келбечева - тя в коя държава учи , и стана професор?
   А щом е препечатка от Дойче Веле, значи всичко е истина!!!
  • 4
   Ра
   Ран Босилек
   8 -9
   20:23, 19 яну 2018
   Предполагам че тозе КЕЛЕШ Ив Бедров е роден след 1944 г ползвал е заедно с родителите си облагите на социализма изучил се и сега като ветропоказетел сочи вятър на запад Изключително ЛАЙНО И тая Келебекева и тя кой я зная каква ПРЪДЛА е но и тя ллае ли лае пиклата му с пикла
  • 5
   ВБ
   В България
   8 -8
   20:52, 19 яну 2018
   Какво от това, че партията се е наричала комунистическа. Това не значи, че и строя е комунистически. Строя е етап на развитие на държавата. Беше социализъм. Но как скачат новоизлюпените професори които не знаят новата ни история, включително и цитираните президенти. България сключва съюз с Германия и се включва в оста Рим-Берлин-Токио и фактически е от страната на загубилите войната. Добре, че Съветският съюз включва Първа българска армия в състава на Трети украински фронт, което заличава неправилната политика на фашисткото правителство у нас до 1944 г. Страните победителки сформират съд за търсене на отговорност от виновниците от ВСВ. Такъв съд е създаден и у нас. Нима оправдавате действията на полиция и армия която е рязала партизански глави, избиване на деца. Не са помилвани и велики поети, Никола Вапцаров, Гео Милев. Ами Септемврийското въстание. Шлепове пълни с хора и издавени в Дунав. Кой обезглави Министър-председателя Александар Стамболийски? Коя европейска страна е направила този нечовешки акт. Вярно, след __9-ти Септември, по време на Народния съд са избити без съд и присъда известни хора. След всичко, това трябва ли да се дава приоритет на едните жестокости, а да се прикриват другите. Всичко лошо и нечовешко трябва да се осъди и не трябва да се повтаря. Защото тази омраза съществува и днес. Една партия мрази до смърт членовете и симпатизантите на другата партия сякаш са друг народ. И до днес са актуални думите на Антон Страшимиров в романа си "Хоро"- Клаха народа, както турчин не беше го клал. Прочетете го. Препоръчвам го горещо на уважаемите споменати Президенти и професорката. Мисля, че по този начин както се представят нещата, разединяват нацията ни. Трябва да се обединим и никога вече да не се допускат кръвопролития без съд и присъда.
   • То
    точно в България
    6 -4
    21:31, 19 яну 2018
    Много подло е да се цитират убитите големи имена преди 9-ти 1944 г. (между другото Вапцаров, не е осъден заради поезията си, която уважавам и помня все още много негови стихове, а заради замесването си в бомбен атентат при който загиват петима железничари, заради доказаните пари, получавани от комунистите, в т.ч от СССР), а някак с половин уста да се споменава, че имало и убити и след 1944 г, когато става дума за хиляди хора. Да, имало е буквално лов на вещици, покрай полицейски служители, са убити хора допринасяли с труда си и знанията се на България. Избити от разни комунисти (разбирай мързеливи, злобни и некадърни хора, каквито са и до ден днешен - само ми покажете днес социалист, който работи нормална работа, или има нормален бизнес). И какво става след това - нима не си спомняте огромното изоставане от нормалните страни - с режим на тока при действаща АЕЦ, липса на тоалетна хартия, опашки за банани и маслини, чакане с по 10-15 години за кола (т.е. руски таралясник, зле изкопиран от западен автомобил)
  • 6
   Ге
   Георги
   11 -9
   21:26, 19 яну 2018
   След години пък нашите внуци ще учат как една неграмотна мутра криминален престъпник е управлявал България и я е превърнал във феодално владение и как сме били под американско робство и как едни бюрократи от разпадналия се измислен Европейски съюз са покровителствали това мафиотско управление. Който каквото и да Ви говори през комунизма хората в България живееха добре, нямаше стрес и напрежение. Каквото и да пишете в измислените си учебници не можете да изтриете от съзнанието на народа хубавите неща от комунизма. Те се предават от поколение на поколение. Пет века сме били под турско робство и пак сме запазили българското си самосъзнание, така че и вашето време ще мине. Може да минат 100 години, но ще се освободим от американското робство и този измислен Европейски съюз ще се разпадне.
  • 7
   ВБ
   В България
   5 -7
   23:07, 19 яну 2018
   Подлостта е във вас, когато искате да представите фашистите като човеколюбци,а комунистите като злодеи! Вапцаров е осъден като агент на Съветския съюз, а не като терорист! А какво ще кажеш за Гео Милев или отново е подлост. Всичко това са факти от които не можете да избягате и не цитирай глупости. Много бързо станахте потребител. Много ви е мека тоалетната хартия. В живота има много по-важни неща, но видно от написаното, никога няма да разберете. Плюете по социализма, а вече 3 десетилетия го крадете и не свършва.
  • 8
   То
   Точно в България
   5 -3
   09:22, 20 яну 2018
   Фашистите са били в Италия, нацистите в Германия(съкратено от национал-СОЦИАЛИСТИ т.е. партията на Хитлер, братска партия на БКП до 1939 г., затова и не обичат нашите социалисти да им го припомнят това и упорито употребяват думата фашисти, а цял свят говори за нацисти), а България си е била нормална страна тогава. А за тероризъм ако става дума, атентатът в църквата Св Неделя през 1925 г. и умират стотици хора, сред тях и 6 деца е най-кървавият в световната история и държи този печален комунистически рекорд чак до 1975 година
  • 9
   Г-
   Г-н Михайлов
   8 -1
   11:15, 20 яну 2018
   Добър ден, чета коментарите ви и започвам да се замислям тези от вас които пишат дали си вярват, че през периода 44-89 даже и историята ни беше манипулирана и пресъздадена ! Нека не забравяме че половината от агентите на Гешев са влезли по-късно в управлението на БКП, както и същите тия агенти на ДС по-късно станаха управляеми лица в днешната " Мутрокрация". Но едно Дами и Господа аз и моето семейство никога няма да забрави- репресиите към всички антикомунисти, без да споменавам имена и десетилетия присъди в политзатворите на Майка България ! Нека не забравяме, как наши сънародници заради насилствената смяна на имената си бяха пребивани и затваряни на остров Белене без дори съд и присъда и по-късно изгонени за 24ч от родните си места ! Когато всичко това стана вече достояние на останалия свят извън изкуственият обръч създаден от Господата Сталин и Чърчил и в България вече имаше създадено Независимо Дружество за Защита Правата на Човека от българския Нелсън Мандела- Бог да го Прости, всички тези членове неудобни на БКП бяха буквално изселени и изгонени извън пределите на страната, властта бе предадена по мирно чрез изменника на движението, Румен Воденичаров и срещата му с Франсоа Митеран. Така че мнооого има да се чете а дали трябва да се учи извода си направете сами! Само един пример, при отбиването на военната ми служба попаднах на ЗКПЧ млад мъж историк доста начетен, спомням си още как тайно се събирахме в стаичката му и разказваше на кой главен път се намира Батак, кой и защо е изклал батачани, как е изкривена от "Другарите" историята ни, как и колко години всякакви Империи в колко днешни Държави са властвали и как никъде освен в България няма такава омраза ксенофобия, и национализъм. Благодаря Ви другарю Капитан за това което научих от Вас,сега след толкова години го разбирам, Вие сте гледали години пред нас, но аз няма да мога това да го обясня на моите сънародници, деца и внуци !!
  • 10
   Пе
   петров_1516439780
   9 -5
   11:16, 20 яну 2018
   Каквото си искате пишете но едно запомнете.Никога повече комунизъм или социализъм.Никога нищо хубаво не е имало тогава освен че сегашните баби тогава са били млади.Не заблуждавайте младите.
  • 11
   ВБ
   В България
   2 -8
   11:36, 20 яну 2018
   Точно в България, въртиш палачинката. Изкара Вапца... Виж коментара
   • То
    Точно в България
    4 -1
    21:31, 21 яну 2018
    Айде да не задълбаваме за поета Вапцаров, че ставаш смешен. Бил осъден като съветски агент, а не като терорист! Ти наясно ли си, че точно от Съветския съюз са пращани, обучени и въоръжени хора с подводници - за какво - да вършат подривни действия. Как се нарича това - тероризъм. И бомбата в църквата Св. Неделя е със съветски пари направена (ама за този атентат удобно замълча, а тикаш напред името на Вапцаров само).
   • То
    Точно в България
    6 0
    22:01, 21 яну 2018
    И от какви блага съм се възползвал - а, да, нека обясним на младите, които искаш да заблудиш:
    1Жителство - обясни как се раждаш и умираш в един град, който няма как да напуснеш, ако не се омъжиш/ожениш за човек от друг град или станеш ватман в София, или работник в Кремиковци
    2 Дом - как ако искаш да продадеш жилището си, не можеш да решиш на кого и за колко пари. Това го решават другарите комунисти от градския съвет на партията. И познай на кой баджанак ще го дадат.
    3 Автомобил - обясни как се е чакало по 10-15 години внасяйки пари, за да получиш накрая заветния Масквич или Трабант, но няма шанс да купиш нормален автомобил
    3 Храна - да, може тогава да е била по-качествена (но днес по целия свят за съжаление се влошава качеството), но с непрекъснати опашки за какво ли не. И имаше куриози близки да носят купени от София салами и луканки, които се правят иначе в Хасково, но от месеци не сме ги виждали. А селското стопанство, дето било сега запуснато - аз съм ходил всяка есен на бригади и като ученик, и като войник - ако не бяха децата и войниците насила и безплатно или почти безплатно да прибират реколтата съвсем щяхме да я втасаме.
    Обясни и думата "показен магазин" - един магазин в града за нормално узрели и хубави зеленчуци плодове (но на двойна и тройна цена) да се види че и социализма произвежда - а всички други плод/зеленчук магазини пълни с второ- и трето качество започнала за мухлясва стока
    4 Свободно ходене в чужбина на екскурзия или почивка - да, да! Ако се докопаш да идеш - задължително с организирана група, от която поне 1-2 са сътрудници на Държавна сигурност и слухтят какво правиш навън, с кого говориш. Ами ако избягаш - няма страшно, ти си обстойно запознат преди да заминеш с това, че ако ти мине такава мисъл, да си спомниш, че в България остават твоите близки и приятели и върху тях ще се стовари всичката злоба и мъст на другарите-комунисти.
    Та не ми разправяй че съм станал потребител - всички станахме днес потребители (на стоки и услуги, това не е срамна дума), защото нямаше как тогава да се потребява. И освен за тоалетната хартия, обясни на женската част от читателите как нямаше и дамски превръзки, та жените купуваха (ако намереха всеки път де, че и той беше дефицитен) купища лигнин - това е уж мека (но всъщност доста груба) многослойна хартия.
  • 12
   Ив
   иван
   4 -1
   14:53, 20 яну 2018
   ами да, сега когато е прекалено късно и цялата държава е превзета отново, напълно, могат да пуснат части от историята в учебниците. то даже това им помага да поддържат текущото статукво. децата ще си мислят, че комунизма е отминал феномен, че е в миналото, че същите хора не са и няма как сега да са на власт. перфектно.

   българино опичай си акъла, да не ти го опекат.. отново.
  • 13
   Не
   Нерегистриран
   8 -2
   16:30, 20 яну 2018
   Концлагерът "Белене" островът, който уби свободния човек
  • 14
   🇧🇬
   🇧🇬
   10 -3
   18:16, 20 яну 2018
   Много прости хора сте тва комунделите .....Величаете комунистическия период-- една човеконенавистна система,в която всички бяха равни в мизерията и в нищетата....система основана върху подтисничество,терор,репресия,възбрана,лъжа,недоимък и тотална липса на морални и духовни обществени норми.......Толкова гнусни същества сте,че човек се отвращава даже като ви настъпи.
  • 15
   Та
   Така ли
   1 -5
   11:52, 21 яну 2018
   BG, простакът си ти! Не можеш да напишеш на кирили... Виж коментара
  • 16
   То
   Точно в България
   1 -1
   22:26, 21 яну 2018
   Тогава са били следвоенни години. Навсякъде хората са изграждали страната си от нищото - какво да кажат тези от Русия, Германия, Полша. И защо трябва мизерията и нищетата да са хубаво нещо, нали се стремим към благополучие. Как съсипаната Германия (Западна) през 1986 г. е била търговски износител №1 в света, а ние тогава имахме режим на тока. А всъщност истината е, че България от 44 до 89 г е фалирала 3 пъти (и още два пъти при Луканов и Виденов), истината е че златният резерв на България е заминал за Москва още при първата криза, че и целият Държавен архив е изнесен в Москва и до ден днешен не ни го връщат.
   Познай коя е годината с най-много жертви по пътищата - 1976 г. Да не говорим за всякакви екокатастрофи с десетки жертви, скрити тогава от хората.
   Изобщо във всички нормални страни стремежът е бил и е да са хората колкото се може по-заможни, а у нас - да сме еднакво бедни (естествено с изключение на другарите и други хора покрай тях), еднакво мислещи, т.е. еднакво глупави, че иначе умният човек ще се запита как така в лошите капиталистически страни живеят добре, а в уж по-добрите по-висши социалистически се живее мизерно. Ако някой не вярва - да иде в Куба или Северна Корея (а може и във вече съсипаната от другарите Венецуела).
  • 17
   ВБ
   В България
   1 -4
   15:00, 22 яну 2018
   Още малко и ще дойдеш където трябва. Тази съсипана Германия е подпомогната от САЩ и Англия. Сигурно не ти е известен плана Маршал. Милиарди. А на Съветския съюз никой не е помагал. Като видяха американците, че Съветския съюз ще победи Германия, за да участват в подялбата или по-точно, че съюза ще владее цяла Европа и отвориха втори фронт, но едва в края на войната, през Юли 1944 г., т. е. по-малко от година до края на ВСВ. Едно е да водиш война 4 години срещу ресурса на цяла Европа, друго е по-малко и накрая уж съюзници пък само в делбата гледат. Това е подлост господине, а не това за което бълнуваш. Защо не идеш напримерно в Германия. С такива идеи ще те глътнат веднага за чистач или мияч на чинии като искаш да забогатееш а не тука само да крадеш!

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини