Непокътната замръзнала гробница на 2 800 години откриха в Сибир

Арехолози се натъкнаха на недокосната, замръзнала могила в Сибир, която вероятно съдържа гробовете на скитски кралски особи. Паметникът, на възраст над 2 800 години, е по-широк от футболно игрище и може да се окаже най-старият и редкият в региона.

Скитити били номади, придвижващи се на коне, те доминирали върху широки площи от Централноевразийските степи и пасища от около 9 век пр.н.е до 1 век пр.н.е. Славели се като безстрашни воини. Гръцкият историк Херодот свидетелства, че след битка скитите си правели пелерини от скалповете на своите жертви, а от черепите им чаши.

И макар скитите да не са създавали селища, след тях са останали огромни погребални могили, пълни със златни бижута, оръжия, богато украсени чаши (по някои са открити следи от опиум) и други погребални предмети. Понеже много от могилите са построени върху перманентно замръзнала почва, част от погребенията са буквално замразени във времето. Археолозите дори се натъкнали на скитски ледени мумии.

От 70-те години досега археолозите разкрили няколко погребални могили, наречени курганс, в долината Uyuk в Тува, руска република, северозападно от Монголия. Понякога регионът е наричан Сибирската долина на кралете, намеквайки за мястото на което в продължение на 500 години са били прогребвани египетските фараони.

Монументите са с диаметър над 100 метра. По време на разкопките в могилата Arzhan 2 преди 10 години, археолозите открили непокътната гробница на мъж и жена, лежащи един до друг, сред над 9000 златни предмета.

Археологът от Университета в Берн Джино Каспари разглеждал високорезолюционни сателитни изображения на мястото, когато забелязал кръгла структура в средата на блото покрай река Uyuk. От изображенията Каспари установил, че могилата вероятно има радиална структура, изработена от дървени греди или трупи под дебел слой от камъни.

Следващата му стъпка била да посети мястото. Швейцарско-руската експедиция се отправила към могилата през 2017. Според новопубликувани доклади, екипът открил замръзнала гробница, спасена от разграбване, заради труднодостъпното си местоположение.

Екипът взел проби от дървесината и чрез радиовъглероден анализ установил, че гредите датират от 9-ти век пр.н.е, което означава, че това е една от най-старите могили в региона. След като я измерили, учените остановили, че диаметърът и е 140 м. Това е единствената могила с подобни размери в Евразия. Тя обаче е в опасност заради непрекъснато покачващите се температури.

През следващите няколко години се очаква да бъде разкрит целия обект.


Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини