Нещата вкъщи, които трябва да изхвърлим. Веднага!

Нашият дом е нашата крепост. Но понякога и в нея се появяват почти невидими пробойни, които успяват да нарушат комфорта ни. Във всяка къща има куп предмети, които отдавна са загубили предназначението си и само събират прах.

Оказва се, че някои от тях имат и други негативи, освен да затрудняват процеса по почистване на дома. Едно няколко примера за вещи, които е добре час по-скоро да намерят своето място на боклука или да ги подарим на някого. А, да, може и да ги продадем.

Непотребно хоби

Ако преди време покрай някоя дружка сме се запалила от гоблените, например, но страстта ни към тях отдавна е угаснала, е време да се разделим с всички приспособления за практикуване на тази дейност.

Ако стоят в дома ни и все ни напомнят за това, че не ни остава време за доскоро любимото ни занимание, това определено ще ни потиска. А и сме пръснали доста пари за тях, които сега отиват на вятъра.

Мрак

В слънчевите сутрини определено сме късметлии, ако имаме дебели завеси, които не пропускат светлина. Но всъщност да се лишим от лъчите и топлината на слънцето пред по-голямата част от времето не е никак добра идея.

Със сигурност липсата на достатъчно естествена светлина може да повлияе на настроението ни. Е, няма да се превърнем във вампири, но нищо чудно да станем апатични, асоциални и склонни към депресия.

Счупеното не е на щастие

Всеки пази поне по една чиния или чаша, която подозрително се е напукала, но така и не я отправяме към кошчето за боклук. А всеки път, когато отворим шкафа и я видим, не ни става никак приятно. Нямаме възможност да си купим нова посуда или какво?

Според специалист по фън-шуй, пазенето на счупени вещи е свързано с чувство за липса. Страхуваме се, че ако ги изхвърлим, макар и вече непотребни, няма да притежаваме достатъчно. А това е манталитет на бедността.

Минало свършено

Наистина е доста романтично да си пазим стари писма или други спомени на хартия. Но една купчина с листа, било то и записки от университета, създават най-вече чувство на безпокойство и тъга по отминалите времена.  

Кога бяхме първи курс, кога имаме деца! Да, времето лети неусетно и не е нужно една купчина хартия все да ни го напомня, лъхайки на спомени.

В полза, ама друг път

Да нямаме достатъчно място в шкафовете и гардеробите и да започнем да трупаме непотребните вещи по лавиците, които непрестанно са ни пред очите, не е никак добра идея.  

Така ще имаме нагледно доказателство, че не можем да се престрашим да се отървем от всичко ненужно. тези вещи не само трупат отрицателна енергия в дома ни, но и ни карат да се чувстваме гузно.

Не на шега

Всякакви реклами продукти, които сме получили бонус, или забавни артикули, чието време е изтекло. те също трябва да бъдат далеч от очите ни и най-добре далеч от дома. Чаша с надпис „Най-добрият мъж“ определено не трябва да човек, който наскоро се е разделил с приятелката си.

Разши плоскошеговити вещи, които отдавна не предизвикват усмивка у нас, могат само да ни карат да си се чудим как сме си купили подобно нещо. Затова – на боклука.

Отминалата радост

Колекция с плочи, касетки или дискове с любима преди доста години музика днес просто не ни е необходима у дома. Разбира се, подобни вещи са сантиментален спомен, който свързваме не само с периоди от живота си, но и с конкретни хора.

Но тези физически спомени са в състояние да ни пренесат в една носталгична спирала, която няма да доведе до нищо добро. А за да преборим чувството за вина, че се разделяме с миналото, можем просто да ги сложим в мазето и да си запазим списък с имената на албумите, например.

Отражения в повече

Да имаме огледало в дома си е чисто и просто необходимост. Но да имаме няколко огледала на различни места не е никак добра идея. Според учени от Института по психиатрия в Лондон, да виждаме често лика си може да ни стресира и депресира.

Все пак, у дома често сме във вид, който не е за пред хората. А да се виждаме навсякъде с тази неугледна визия няма как да не е удар по самочувствието ни. Селфита може да си правим и само в едно огледало.

Детство мое

Всеки си пази по някой и друг спомен от безгрижните години с обелени колене и много детски филмчета. Ако няма сила, която да ни накара да се разделим с любимия плюшен мечок, то тогава може да имаме проблем.

Складирането на вещи, които преди са ни били ценни, но днес нямат никаква стойност и приложение в живота ни, може да ни накарат да се замисляме доста често за смисъла на своето съществуване. Кои сме били, какви сме сега, за какво се борим и накъде сме тръгнали, пише House Beautiful.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини