Откриха второто лице на Нефертити

Учени от Германия са открили тайната на един от най-известните паметници на културата на древен Египет - бюста на Нефертити.

С помощта на специално оборудване групата от изследователи открила, че вътре в гипсовия бюст се намира още една скулптура, направена от камък.

След сравняването на двата открити скулптурни портрета са били открити няколко доста съществени различия. Така например, при сравняването на "оригиналното" - изсечено от камък изображение и на окончателното, това, което е видно с невъоръжено око, е че с помощта на гипс са изгладили гърбицата на носа на Нефертити, смекчили са трапчинките в ъгълчетата на устата и леко са повдигнали скулите й.

Според Александър Хуперц, ръководител на научната група, измененията на оригиналното изображение са били нанесени, не за да се украси бюстът на жената на фараона Ехнатон. Част от поправките са с негативен характер и с някаква друга, неизвестна и до ден-днешен цел. Бюстът е бил намерен още през 1912 г. от немския археолог Людвиг Боргхарт и от 1920 се намира в държавни музеи в Германия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини